Ett samarbete med HPE

Möt framtidens trender med Aruba ESP

Marcus Bäckrud, Sverigechef HPE Aruba. Foto: Adobestock, HPE.

Under Aruba Atmosphere pratar Marcus Bäckrud, Sverigechef på HPE Aruba, om trender som tjänstefiering och hybridarbete samt hur digitaliseringen utmanar och uppkopplar våra fysiska rum. För att möta den allt smartare framtiden satsar Aruba hårt på plattformen Aruba ESP.

Olika organisationer inom olika branscher har helt olika förutsättningar, utgångslägen och utmaningar i deras digitaliseringsresor. Det är något som vi förstår och tar i beaktning när vi utvecklar våra lösningar. Men en viktig sak att belysa är att alla kommer göra resan; alla kommer börja införa AI och i någon mån gå till molnet, frågan är bara när, inte om, säger Marcus Bäckrud, Sverigechef HPE Aruba.

Marcus Bäckrud, Sverigechef HPE Aruba, inledde det årliga eventet Atmosphere med en keynote om trender, utmaningar och hur Arubas teknologier kan vara en hjälp för att möta framtiden. En trend, bekant för de flesta, är det nya arbetslivet. Enligt en ny undersökning kommer 80 procent av de anställda på HPE att arbeta hemifrån fyra dagar i veckan framöver.

Covidpandemin skapade en ny, mer flexibel arbetssituation med mycket hemmajobb, och sättet i hur vi såg på vår arbetsplats innan pandemin kommer vi aldrig riktigt återvända till, menar Marcus Bäckrud.

När vi pratar om nya arbetsplatser och digitaliseringen av dessa pratar vi ofta om kontorsmiljön. Jag vill titta på det ur ett bredare perspektiv. Vi ser nu exempelvis hur autonoma fordon förändrar transportsektorn, vi ser förändringar inom sjukvården där läkare och specialister kan operera från långa avstånd med hjälp av robotar. Digitaliseringen utmanar de fysiska rummen och den fysiska begränsningen, och detta sker bredare än bara inom kontorsmiljön.

Bygger in säkerhet i nätverket

I denna mer flexibla framtid, där arbete utförs på olika platser, kan det bli svårare för it-avdelningen att säkerställa tillgång och identitet. Här kommer plattformen Aruba ESP (Edge Services Platform) in i bilden.

ESP kontrollerar, profilerar och autentiserar enligt en Zero Trust-filosofi så att vi skapar säkerhet hela vägen ut till edge.

På Aruba bygger vi in säkerhet i nätverket. Vi arbetar med användarroller vilket gör att nätverket oberoende av plats kan säkerställa att rätt access tilldelas baserat på enhet och användare i kombination. ESP kontrollerar, profilerar och autentiserar enligt en Zero Trust-filosofi så att vi skapar säkerhet hela vägen ut till edge.

Kopplat till den fysiska begränsningen kommer även jämlikhet in i bilden. Hur ska företag säkra att den digitala upplevelsen deras anställda har på kontoret även återfinns hemma? Alla har olika förutsättningar även i hemmet. Samtidigt kommer nu en generation personer ut i arbetslivet som föddes efter att den första iphonen lanserades globalt, vilket har en viss påverkan.

Här kommer en generation som bara levt med nutidens tjänstefiering och aldrig upplevt att vi inte är sammanlänkade och uppkopplade 24/7 som idag. De ser digitala tjänster på samma sätt som el och vatten, vilket givetvis skapar en lite annorlunda kravställning kopplat till it.

Vi på Aruba är ledande på applikationsoptimering och kan på så sätt öka den tekniska jämlikheten i din verksamhet. Alla kan få en bra digital upplevelse oavsett val av arbetsplats.

Tjänstefiering och att koppla upp fysiska rum

Digitaliseringen innebär inte bara att vi utmanar de fysiska rummen, vi kopplar även upp dem. Ett nutida exempel på det här området är de höga elpriserna, som går att proaktivt bearbeta med hjälp av IoT.

Vi ser ett växande utbud av elbolag som driver en digital innovationsagenda. De ser ifall det kommer bli kallt eller varmt framöver, kollar hur elpriserna ser ut och skapar en optimal modell som kan sänka din elförbrukning. Det här är ytterligare ett problem som vi löser med digitalisering.

En annan trend är tjänstefiering. I en undersökning från IDC svarar 69 procent av verksamheter runt om i världen att de antingen har implementerat NaaS (Network-as-a-service) eller vill investera i det under de kommande åren.

En sak är tydlig: Vi köper i allt större utsträckning it som tjänst. Några stora anledningar till detta är behovet av snabbare tillgång till ny teknik och att kunna hitta spjutspetskompetens i de fallen det behövs.

Viktigt att kunna skala och förenkla

Med ESP ska Aruba kunna möta framtidens krav. Det är en plattform som man frekvent utvecklar baserat på verksamheters behov. Redan vid lanseringen av ESP för två år sedan såg Aruba att det var viktigt för verksamheter att kunna ha en enhetlig plattform oavsett vilken bransch man verkar inom.

Med ESP är det vitalt att man kan skala och förenkla, och få den positiva effekten av standardisering. Men också att effektivt kunna integrera vår infrastruktur med nya teknologier som IoT och 5G.

Aruba ESP samt våra övriga plattformar, tjänster och partners gör det lättare för dig att möta framtidens trender och utmaningar.

26 oktober 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adoebstock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng