Meta mjuknar – säljer Giphy efter dom från konkurrensmyndighet

Meta Säljer Giphy

Foto: Adobestock

Meta tvingas sälja Giphy. Detta slår den brittiska konkurrensmyndigheten CMA fast som menar att köpet är skadligt för konkurrensen. Våren 2020 betalade Meta cirka 3,4 miljarder kronor för gif-tjänsten.

– Vi är besvikna över CMA:s beslut men vi accepterar beslutet som det sista i saken, säger en talesperson för Meta.

Tjänsten Giphy är känd för sitt bibliotek av gif:ar och videos. För drygt två år sedan upphandlades tjänsten av Meta, men endast några månader senare beslutade Competition and Markets Authority (CMA) att köpet skulle upphävas. Efter ungefär ett och ett halvt års strid i rättssalen står det nu klart att försäljningskravet kvarstår.

Genom kravet på att Meta nu säljer Giphy menar CMA att man “skyddar miljontals användare av sociala medier och främjar konkurrens och innovation inom digital reklam.”

– Vi kommer arbeta tätt med CMA för att avyttra Giphy. Vi är tacksamma mot Giphy-teamet under denna osäkra tid för deras verksamhet och önskar dem all framgång. Vi kommer att fortsätta att utvärdera möjligheter – inklusive förvärv – för att bidra med innovation och valmöjligheter till fler människor i Storbritannien och runt om i världen, säger en talesperson för Meta.

​Det här är första gången som Storbritannien har blockerat ett förvärv gjort av ett stort techbolag, vilket kan signalera en ökad beslutsamhet att granska it-affärer.​

Källa: BBC

19 oktober 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng