Kalmar först med specifikt drönartillstånd

Kalmar Kommun 960640

Foto: Adobestock

Kalmar kommun har fått drönartillstånd för flygning i specifik kategori. Detta ska göra det möjligt för tyngre drönare att flyga över bostadsbebyggelse, bära utrustning för laserskanning och skapa en digital kopia av verkligheten. 

– Med hjälp av laser skannar vi in data i tre dimensioner som tillsammans med fotografier av området blir underlag för en digital 3D-modell. Datat bearbetas och vi får helt enkelt en digital kopia av verkligheten, säger Mikael Bäcklund, mätsamordnare och delprojektledare för projektaktiviteten Insamling med drönare.

Kalmars EU-finansierade projekt Streamsam har som fokus att digitalisera samhällsbyggnadsprocessen, bland annat genom att samla in data via drönare. Via projektet har nu Kalmar, som Sveriges första kommun, fått tillstånd att kunna arbeta vidare med drönare med tillståndet för flygning i specifik kategori.

– Vi behöver hitta nya sätt att ajourhålla vår geografiska information i tre dimensioner. Drönare med laserskanning är ett alternativ som projektet nu undersöker, säger Andreas Wendel, projektledare för Streamsam.

Dock har beslutet tagit viss tid. När EU:s nya regelverk kring drönarflygning kom fick projektet tillfälligt ta en paus för att invänta en tillståndsprövning.

– Vi är först ut bland kommunerna i Sverige med att få det här tillståndet och därför fanns inga färdiga riktlinjer för Transportstyrelsen att luta sig emot i tolkningen av det nya regelverket, något som gjorde att det drog ut på tiden, säger Mikael Bäcklund.

Källa: Dagens infrastruktur

24 oktober 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng