Ikea testar självkörande lastbilar

Ikea Och Kodiak; Självkörande Lastbil

Ikeas nya självkörande lastbilar kör en drygt 50 mil lång sträcka mellan Houston och Frisco norr om Dallas i Texas, USA. Tekniken bidrar både till klimatsmartare körning och till bättre säkerhet för chaufförerna i hytten. 

Sedan augusti har lastbilarna från Kodiak Robotics varje dag lastats med varor från Ikeas lager i Houston och körts ut till en återförsäljare i Dallas. Med på resan finns en mänsklig förare i hytten som övervakar, men lastbilen står för rattandet i stort set hela resan, och inte minst på de långa raksträckorna på motorvägarna.

– Vi är stolta att arbeta med Kodiak, som hjälper oss att uppnå vår ambitioner om att gå i bräschen för framtidens transportinnovationer, säger Dariusz Mroczek, Category Area Transport Manager för Ikea Suppy Chain Operations, i en kommentar.

Säkrare för föraren

Även om det inte rör sig om eldrivna lastbilar, har studier från liknande upplägg visat att lastbilar som körs på de ät här sättet förbrukat tio procent mindre drivmedel, än vid mänsklig körning. Förhoppningen med den självkörande flottan är bland annat att det ska bidra till bättre arbetsvillkor för lastbilschaufförerna.

– Kodiaks teknik kommer bidra till högre säkerhet på vägarna, och att sätta våra förare i fokus i övergången mot automatiserade transporter, säger Dariusz Mroczek.

Enligt Forbes har det handlat om en tre månader lång testperiod som kan förlängas till ett flerårigt permanent avtal mellan Ikea och Kodiak Robotics, vilket skulle innebära fler lastbilar på fler sträckor än den mellan Houston och Dallas.

Källa: Forbes

20 oktober 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Kodiak Robotics Inc.

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng