Google öppnar ny molnregion i Sverige

Google Cloud Datacenter

Foto: Adobestock

Nu står det klart att Google Cloud satsar på en ny molnregion i Sverige. Med den nya regionen vill Google föra sina innovationer inom bland annat AI, ML och säkerhet närmare de lokala kunderna.

– Sverige är en prioriterad marknad för oss, antalet kunder växer och vi vill kunna leverera molntjänster härifrån. Det är för att möta regelefterlevnad som lokala kunder har, för att minska fördröjningen och i slutänden att kunna vara med och driva den digitala transformationen, säger Eva Fors, nordenchef på Google Cloud.

Google Cloud, efter AWS och Microsoft världens tredje största leverantör av molninfrastruktur, är på gång med en ny molnregion i Sverige. Detta ska stödja Sveriges hållbarhet, digitala transformation och möta det växande behovet av molntjänster både lokalt och globalt, uppger Google i ett uttalande.

– För kunder med särskilda krav på regelefterlevnad, som inom finansiell sektor eller hälso- och sjukvård, är det väldigt viktigt att kunna köra molntjänster från specifika regioner, säger Eva Fors. 

Köpte mark i Avesta

2017 köpte Google mark i Horndal i Avesta kommun i Dalarna. Sedan dess har det ryktats och spekulerats huruvida bolaget ska öppna en molnregion i Sverige och bygga datacenter på marken i Dalarna. Men det är fortfarande oklart om den nya molnregionen innefattar bygge av ett eget datacenter.

– Det här beskedet innebär inte nödvändigtvis att vi kommer att bygga datacenter. Det vi annonserar är att vi ska tillgängliggöra Google Cloud-tjänster från Sverige. Nu ser vi över på vilket sätt vi kommer att tillhandahålla de här tjänsterna, om det är via Googles egen infrastruktur eller genom ett tredjepartssamarbete.

Det är heller inte uttalat när tjänsterna ska börja säljas i Sverige.

– Det kommer att utkristallisera sig under de närmaste månaderna. Vi ser över planeringen just nu, och vi kommer att kunna komma med ett mer specifikt besked de närmaste månaderna, säger Eva Fors.

Utöver Sverige ska Google även öppna nya molnregioner i Norge, Österrike, Grekland och Sydafrika.

Källa: IDG, Google

12 oktober 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonmoln, google

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng