Forskare öppnar dörren för nya sinnen i spelvärlden

Vr Med Luktsinne

Foto: Adobestock

Forskare har utvecklat en olfaktometer, det vill säga en luktmaskin, som gör att du nu kan känna dofter i VR-miljö. Förutom ny, luktbaserad spelmekanik är förhoppningarna att tekniken ska kunna användas i såväl utbildningssyfte som vid rehabilitering av luktsinnet.

Bakom forskningen, som finansierats av Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse, står en tvärvetenskaplig forskargrupp från Stockholms universitet och Malmö universitet. Den första spelversionen som tagits fram är ett vinprovningsspel, där deltagare rör sig runt i en virtuell vinkällare och doftar på vinglas. Doftmaskinen är fäst vid VR-systemets handkontroll och styrs av en speldator, så att den släpper ifrån sig dofter varje gång en spelare lyfter sitt glas. När du gissar rätt doft får du poäng.

– På samma sätt som ett vanligt datorspel blir svårare ju bättre spelaren blir, så kan doftspelet även utmana spelare som redan har en känslig näsa. Det gör att doftmaskinen till och med kan användas för att träna upp vinprovare eller parfymörer, säger forskargruppsledaren Jonas Olofsson.

Öppen kod ska leda till fler användningsområden

SU Foto

Med hjälp av datorn kan spelaren styra fyra kanaler i olfaktometern, så att de öppnas i olika grad och ger olika blandningar av doft. Doftblandningar som kan efterlikna komplexiteten i ett riktigt vinglas. Foto: Jens Lasthein/Stockholms universitet

Koden och instruktioner för luktmaskinen, ihop med koden till vinprovningsspelet, ligger öppet på nätet. Orsaken är att forskningsgruppen bakom, Sensory Cognitive Interaction Laboratory – SCIL, hoppas att utvecklingen ska gynna fler på sikt.  

– För dem som till exempel förlorat luktsinnet efter COVID-19 eller av andra orsaker, kan den nya tekniken innebära en möjlighet att återfå luktsinnet med hjälp av spel-baserad träning, säger Jonas Olofsson. 

Detta kan i förlängningen vara ett sätt för vården att förhindra att människor ger upp luktträning på grund av att den blir alltför långdragen och monoton.

Källa: Stockholms universitet

11 oktober 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Therese BengtnerVR, digit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng