Efter attacken på Naturvårdsverket: 300 000 jägaruppgifter kan ha läckts

Jägare I Skymning Med Vapen Mot Skyn; It Säkerhet, Naturvårdsverket

Uppgifter om Sveriges 300 000 registrerade jägaren kan ha spridits till främmande makt eller kriminella, som en konsekvens av it-attacken Naturvårdsverket drabbades av förra veckan.

– Vi tar väldigt allvarligt på det, och vi gör allt vi kan för att minimera den skada som ha skett, säger Håkan Svaleryd, förvaltningschef på Naturvårdsverket, till SVT.

Just nu pågår en polisutredning i ärendet, som innebar att Naturvårdsverket var tvungna att stänga ner många av sina interna och externa system i börja av oktober. Mejlsystem och andra delar av it-systemen ligger fortfarande nere.

"Går inte att utesluta"

På grund av polisens förundersökningssekretess är det oklart huruvida hackarna har kommit åt känsliga uppgifter. Däremot står det klart att myndigheten har alla personuppgifter och adresser till landets alla 300 000 jägare med jaktkort eller jägarbevis, och på hemsidan kan man läsa att ”det går i dagsläget inte att utesluta att också sådan information omfattas av dataintrånget.”

Information om vapeninnehav finns hos polisen, men uppgifterna om personuppgiftsstölder oroar Svenska Jägareförbundet.

– Om det skulle vara så att uppgifter om jägare kommit ut är det inte bara bekymmersamt. Det är ju adresser till potentiella vapenägare vi pratar om så därför är det mycket allvarligt. Är det en extern aktör, statlig eller icke-statlig, så har det ju säkerhetspolitiska dimensioner. Det är kartläggning mot nationen för fientliga syften. Är det en kartläggning för kriminella aktiviteter kan det vara alltifrån trakasserier till stölder, säger Dag Lidén, generalsekreterare, till SVT.

Källa: SVT

14 oktober 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng