Digitala fullmakter med Bolagsverket

Dam Hjälper Äldre Kvinna Vid Datorn; Fullmakt, E Tjänst, Bolagsverket

Bolagsverkets nya tjänst kommer att göra det möjligt för en person att företräda någon annan, i många olika sammanhang i samhället. En digital fullmakt, med andra ord. Nu hoppas myndigheten att flera offentliga verksamheter ska börja använda tjänsten.

– Nu är vi på gång och Karlskrona kommun blir först ut i landet att ansluta sig skarpt vilket är jätteroligt. Nu hoppas vi att fler inom offentlig sektor vill haka på, säger Michelle Ludovici, verksamhetsutvecklare på maskin till maskintjänster på Bolagsverket, i ett pressmeddelande.

Tjänsten, som heter Mina ombud, kommer att vara giltig nationellt för samtliga myndigheter, regioner och kommuner som ansluter sig till den. Sektorer där tjänsten kan nyttjas är bland annat inom vård, omsorg och utbildning. Företag och privata verksamheter kommer också ha nytta av den, vid deklarationer eller andra myndighetsärenden.  

Säkrare och smidigare process

Tjänsten innebär att man slipper manuella kontroller av fullmakter, vilket både sparar tid och pengar. Dessutom kan man undvika mänskliga misstag längs vägen.

– Allt kan skötas oavsett var man befinner sig, man slipper ledtider och det är en säkrare process än med pappersfullmakter, säger Michelle Ludovici.

Initiativet kommer sig av att det ökade antalet digitala tjänster i samhället gör att människor i högre grad behöver ta hjälp av någon annan. Det kan röra sig om en närstående som hjälper en familjemedlem att ansöka om bidrag, eller en revisor som stöttar en affärsverksamhet.

Tjänsten har tagits fram av Bolagsverket i samråd med DIGG, Myndigheten för digital förvaltning, som en del i målet om en nationell gemensam infrastruktur. Och Karlskrona kommun är positiva till utvecklingen.

– Vi är framåt när det gäller sådana här projekt och har jobbat länge tillsammans med Bolagsverket. Vi arbetar strukturerat med utveckling, innovation och digitalisering och att nu kunna koppla digitala fullmakter mot våra e-tjänster kommer att höja kvaliteten ytterligare för våra medborgare, säger Mats Hellman, verksamhetsutvecklare på Karlskrona kommuns digitaliseringsenhet.

13 oktober 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Therese BengtnerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng