Början på slutet på halvledarkrisen?

Ett Datorchip

Vissa halvledarkomponenter börjar stadigt att bli mer och mer tillgängliga igen. Detta enligt marknadsundersökningsbolaget Susquehanna.

– För september ser vi de första riktiga tecknen på en minskning i ledtider i vår data, skriver Susquehanna i rapporten Semisignal, rapporterar The Register.

Det svaga ljuset i tunneln handlar bland annat om att ledtiden för produktionen av så kallade MOSFET, kort för Metal Oxide Semiconductor Field Effect Transistor, enligt Susquehanna sjönk med 13-16 dagar under september månad. MOSFET är en av de mest tillverkade elektroniska komponenterna någonsin, och används i allt från processorerna i din dator, till svetsaggregat.

De generella ledtiderna för är halvledare dock fortsatt höga. Snittet ligger på cirka ett halvår, eller 26,3 veckor, och för en del chip kan ledtiden vara över ett år långt. Detta ställer fortfarande till med problem för världens alla tillverkare, och till exempel har Toyota nyligen varnat om att komma att behöva stänga sina fabriker i Japan i tolv dagar, på grund av just komponentbrist.

Enligt Susquehannas rapport kommer torkan på halvledare vara över först när snittväntetiden ligger mellan 10 och 14 veckor. Exakt när det inträffar återstår att se.

Källa: The Register

20 oktober 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng