Sverige först i världen med övning i hybridhot

Militär Med Svensk Flagga; Nato, Cyberhot

Under vecka 38, 19-23 september, hölls världens första övning i att hantera så kallade hybridhot mot förnybara energisystem i Sverige, tillsammans med Nato. Syftet var att undersöka hur detta påverkar energisystem för det civila och militära.

– Detta har varit den första övningen i sitt slag och vi har lärt oss oerhört mycket. Vi har framför allt insett vikten av samarbete mellan organisationer, mellan professioner och mellan länder. Det vet vi sedan tidigare, men betydelsen har ökat i takt med hotens komplexitet, säger Freddy Jönsson Hanberg, RISE, i ett pressmeddelande.

Undersökte cyberattacker

Övningen hölls inom ramen för ett underorgan inom Nato som kallas det som kallas Nato STO. Ett åttiotal forskare och ämneskunniga från Nato medverkade under testveckan tillsammans med bland annat energibolag och Rise. Genom bland annat iscensättning av cyberattacker och implementering av skadlig kod undersöktes den militära och civila beredskapen.

– Att Sverige får stå som värd för en sådan här övning är oerhört betydelsefullt. Sverige satsade tidigt på grön energi och förnybara energisystem, vilket givit oss en unik position i Nato-samarbetet, säger Freddy Jönsson Hanberg från RISE, övningsledare samt grundare av Totalförsvarsstiftelsen.

Andra övningar handlade om risker i leveranskedjan, om övningsdeltagare fick insyn i sabotage och attacker mot kritisk infrastruktur och telekommunikation. Även desinformation och andra påverkansoperationer undersöktes.

– Nästa steg är att göra en utvärdering av övningen och börja planera för en liknande övning nästa år, säger Freddy Jönsson Hanberg.

Källa: Rise

26 september 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng