Ett samarbete med Dell

Så ska Dell bli navet i framtidens edge-samhälle

Foto: Adobestock

I det allt smartare samhället med ökade datamängder, 5G och IoT kan edge computing innebära minskade kostnader och latens samt ökad kontroll. Dell tror att edgeteknik kommer införas i egentligen alla möjliga branscher och ska genom sin breda portfölj bli navet i “kanten”.

Enligt analysföretaget IDC kommer över 50 procent av företags it-infrastruktur placeras vid edge, även kallat kanten, år 2023. Samtidigt förutspår Gartner att mer än hälften av all data som företag genererar kommer skapas och behandlas utanför ett traditionellt centraliserat datacenter eller moln fram till år 2025.

Dessutom kommer 90 procent av alla processer inom OT (operational technology) gå från att vara centraliserade till att bli lokala edge-tillämpningar. Allt detta innebär en kraftig omsvängning jämfört med vad marknaden har diskuterat tidigare, där vi nu är påväg tillbaka mot en infrastruktur utanför de traditionella och publika datacentren. Detta gör edge till ett av Dells tre stora strategiska hörnpelare framåt, tillsammans med multicloud och cybersäkerhet, säger Christer Nilsson, Sales Manager Datacenter Solutions på Dell. 

5G en viktig faktor för edge

Edge–data behandlas i uppkopplade enheter närmare användarna, vilket snabbar upp processen och ger användarna ökad kontroll över sin data.

Utvecklingen på 5G-området är en av anledningarna till att edge är på tapeten just nu. 5G tillsammans med nya realtidskritiska tjänster som till exempel självstyrande fordon, AR och VR kräver en ny infrastruktur där det gäller att hantera stora datamängder med låg latens.

5G-utvecklingen gör att smarta städer med smarta sjukhus, transporter, fabriker och butiker inte är speciellt långt bort. Då kan vi inte skicka all data som genereras från enheter och sensorer till en molnplattform, det är inte vettigt ur en kostnadssynpunkt och prestandamässigt tar det för lång tid. Istället kommer datan att analyseras i realtid i en edge-plattform på plats på exempelvis det uppkopplade sjukhuset.

Utöver prestanda och kostnad är även informationssäkerhet en faktor att ta i beaktning när man pratar om edge.

I och med GDPR och andra reglulatoriska krav måste den offentliga sektorn veta exakt var de har sin data. De behöver säkerställa att den lagras inom en viss region eller ett visst land, vilket ibland inte är så lätt. En edge-plattform från Dell kan man istället sköta internt med en helt annan kontroll.

Retail och offentlig sektor

Två exempel på användningsområden för edge som Dell har referensarkitekturer för är retail och offentlig sektor. Inom retail kan data från kameror och sensorer i butiker analyseras i realtid och skapa en bättre omniupplevelse för kunder. Inom offentlig sektor kan kameraövervakning i städer vara en stor hjälp, exempelvis i tunnelbanan för att detektera brottslighet eller självmordskandidater.

Närbesläktat med detta är även kameraövervakning på skolor, där vi kan upptäcka personer som inte bör befinna sig på skolorna. Men här finns ju såklart krav på att hantera persondata korrekt och kompatibelt med till exempel GDPR. Det tekniska är oftast en mindre del av en lösning medan lagar och förordningar gör det mer komplext.

Och hur sticker då Dell ut på edge-området? Enligt Christer Nilsson är bredden som Dell kan erbjuda ett av företagets USP:ar.

Vi är en helhetsleverantör då vi levererar all typ av infrastruktur från ax till limpa, bland annat gällande sensorer, skärmar, datorer, nätverk, lagring och servrar. Vi har en mycket stark marknadsposition i alla områden vi verkar inom. Det ger oss ett globalt nätverk av ledande experter inom olika områden och vi får bra förhandlingsutrymme, exempelvis nu vid rådande komponentbrist kan vi stå först i kön för att få komponenter. Vi är självklart inte opåverkade av den globala komponentbrist som råder, men vi har en stark position kring leveranstider tack vare den globala logistikapparat vi byggt upp. 

Dessutom är vi alltid fokuserade på slutkunden där vi jobbar tillsammans med våra partners för att hitta bästa möjliga lösning. Allt detta sammantaget gör Dell unikt för verksamheter som vill satsa på edge computing de kommande åren, säger Christer Nilsson.

22 september 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit, edgeFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng