Så blev Windows 11 2022-uppdateringen

Windows 11 På En Dator

Startmeny-mappar, bättre tillgänglighetsfunktioner och så kallade Snaps Layouts. Nu är de senaste funktionerna i den stora Windows 11-uppdateringen på plats för 2022.

Snaps Layout är ett av de senaste tillskotten i Microsofts stora uppdatering av Windows 11. Det gör att du kan dra runt fönster och ”låsa” dem till olika rutnät, och ska på så sätt ge dig bättre överblick över alla fönster du har öppna. Kanske går det att jämföra med flikfunktionerna vi har blivit vana vid i våra webbrowsers.

Även startmenyn fortsätter att utvecklas för att du där ska kunna droppa mappar och organisera genvägar på ett smidigt sätt.

De senaste åren har så kallad dark mode blivit mer och mer populärt, det vill säga att det går att skifta från de mer ljusa och vita grundfärger, till mörkare. Här arbetar Microsoft systematiskt med att få till rätt blandningar, till exempel i sin Task Manager.

– Tidigare har vi tittat på dessa färger som helt och hållet svarta, men vi har lärt oss med vägen att vi också måste använda oss av mörkare och mjukare gråa nyanser, säger Christina Koehn, principal creative director för Windows 11, till nyhetssajten The Verge.

Snaplayoutswip Resized

Snap Layout-funktionen. Foto: Microsoft.

Live captions, bättre touchskärm och ”stör ej”

En annan funktion är programvaran Live captions som gör att Windows transkriberar innehåll med ljud till bitar med text, eller captions. På samma tema har Microsofts robotröst Sam blivit betydligt mer verklighetstrogen och smart, och du kan med din egen röst styra datorn på olika sätt med funktionen Voice Access.

Microsoft menar att man överhuvudtaget har antagit en mer inkluderande designfilosofi i utvecklingen av sina produkter.

För den som använder datorer med touchskärm, ska operativsystemet även här ha fått sig en uppdatering som gör den mer användarvänlig. Och för den som vill kunna arbeta helt och hållet ostörts i operativsystemet, finns en ”stör ej”-funktion som också skalar bort diverse ikoner för att motverka distraktion.

Nästa stora uppgradering 2023

I uppdateringen kom också nya säkerhetsfunktioner vid app-installationer och en hel del andra små och stora fixar och tillskott. Som vanligt kommer man löpande att skjuta ut mindre uppdateringar, men nästa stora uppdatering är planerad till 2023.

– Vi kommer fortfarande ha årliga releaser som blir tillgängliga en gång om året, och det kommer vara på andra halvan av året, säger Nicci Trovinger, senior director för Windows product marketing.

Källa: The Verge

 

21 september 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Microsoft

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng