Rysk sociala medie-app tas bort från App Store

Rysslands Största Someapp

Apple plockar ner den ryska varianten av Facebook, VKontakte, från App Store. Beslutet kommer efter ägare till appen drabbats av sanktioner från Storbritannien.

– De här apparna distribueras av utvecklare som delvis ägs eller kontrolleras av aktörer som nu ekonomsikt begränsats av Storbritannien. För att kunna efterleva detta har Apple varit tvungna att stänga ner dessa appar, som nu inte längre går att ladda ned via App Store, oavsett var man befinner sig. Användare som redan laddat ner kan använda den, säger Adam Dema, talesperson till Apple, till The Verge.

Brittiska sanktioner mot oligarker

Det handlar bland annat om ryska oligarker, som Storbritannien dragit åt svångremmen för. 23 av dessa arbetar för Gazprombank som är knutna till bolaget VK som ligger bakom VKontakte, Rysslands största sociala medie-app.

VK är Rysslands näst största internetbolag och nedstängningen av VKontakte gör att ryssar som inte redan laddat ned den går miste om tjänster som Mail.ru och VK Music.

Apple förbjud redan tidigare i år en del ryska appar i App Store utanför Ryssland, samtidigt som Apple Pay stängdes ner i landet.

Källa: The Verge

28 september 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng