Ransomware mot Linux-miljöer ökar med 75 procent

Linux Logos

Ransomwareangrepp mot Linux-miljöer har ökat med 75 procent under det senaste halvåret. Sammanlagt blockerade Trend Micro 63 miljarder hot under 2022:s första halva, vilket är en ökning med 52 procent gentemot samma period 2021.

I den nya rapporten 2022 Midyear Roundup Report presenterar Trend Micro en sammanfattning över cyberkriminaliteten under första halvåret 2022. Ransomwareattacker mot Linux-miljöer har ökat med 75 procent jämfört med samma peiod 2021, och förväntas öka än mer de kommande åren.

Totalt ökade antalet hot med 52 procent upp till 63 miljarder stycken. Sjukvården, myndigheter och tillverkningsindustrin är de tre hårdast drabbade sektorerna.

Även ransomware-as-a-service blir allt vanligare, där de välkända grupperna Lockbit och Contis aktivitet ökade med 500 procent under perioden.

Kombination av flera skadliga koder

Grupper som sysslar med avancerade, långvariga attacker fortsätter att utvecklas och förädla sina metoder. Ofta kombineras flera olika skadliga koder, ett exempel är att den skadliga programvaran Emotet blir allt vanligare att integrera vid attacker.

Nya och framväxande kriminella grupper fortsätter att utveckla och förfina sina metoder och de riktar sina attacker med allt bättre precision. Det blir därför allt viktigare att företag blir bättre på att förstå, kartlägga och skydda sin it-miljö, och att anta en plattformsmodell är det bästa sättet att komma i gång, säger Jean Diarbakerli, säkerhetsrådgivare på Trend Micro.

1 september 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng