Ökade krav vid strömavbrott – nu måste surfen fungera

Elledning Och Mobitelefon

Foto: Mostphotos, Adobestock

Från och med 1 augusti måste mobiloperatörer hålla igång även datatrafiken vid strömavbrott. Tidigare var det endast krav på att kunna ringa och sms:a. Vid ett strömavbrott i Halland häromveckan blev sårbarheten uppenbar när det varken gick att ringa eller surfa.

Det sätt som vi använder mobilerna på har ju ändrats, säger Mikael Ejner, it-säkerhetsspecialist på Post- och telestyrelsen.

Det räcker inte längre med att det ska vara möjligt att ringa och skicka meddelanden vid strömavbrott. Sedan 1 augusti måste operatörerna även hålla igång datatrafiken.

Men vid ett strömavbrott i Halland som drabbade runt 10 000 hushåll fungerade i stort sett ingen kommunikation alls. Bland annat påverkades en matbutik i Åsa.

Det gick varken att surfa eller ringa. Vi kunde inte nå någon och ingen kunde nå oss, säger butiksarbetaren Claes Malmqvist.

Samtidigt slutade frysar, kylar, kassasystem, telefon- och betaltjänster att fungera så personalen fick be kunderna att lämna butiken.

Jag kan absolut förstå att man blir upprörd när man inte har möjlighet att kommunicera när strömmen går, därför att det kanske är det första man vill göra, säger Mikael Ejner.

Källa: Sveriges Radio

26 september 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng