Ny undersökning: Så trygga känner sig barn på nätet

Ungdomar Med Mobil

Foto: Adobestock

En ny undersökning visar att barn tror att vuxna har en negativ bild av deras nätvanor. Bland annat tror tre av fyra barn att vuxna tycker att unga spenderar för mycket tid på nätet, alternativt är beroende av det. Det främsta hindret för samtal över generationsgränserna är skam.

– Vi ser i kommentarer från barn att de vill prata med oss vuxna om sitt liv på nätet och det är ett förtroende som är viktigt att förvalta. Prata gärna om det som kan hända, men visa också intresse för det som är roligt och lärorikt på samma sätt som vi gör med livet offline. Det är sorgligt att så få barn svarar att de tror att vuxna har en positiv bild av deras nätvanor och att det finns skam och rädsla som kan hindra viktiga samtal mellan barn och vuxna. Det visar att vi behöver nätprata mer, säger Nina Freye, Responsible Business Manager på Telenor.

I Telenors nya rapport Barn och unga om tryggheten på nätet har operatören frågat barn om deras upplevelser online. En övervägande majoritet, tre av fyra, tror att vuxna tycker att barn är beroende av nätet eller spenderar för mycket där. Samtidigt uppger nio av tio barn att de skulle prata med en vuxen om något läskigt hände dem online. Några omständigheter kan dock hindra barnen, bland annat skamkänslor över att ha gjort något fel och en rädsla för att vuxna ska bli arga.

39 procent illa behandlade

Tre av fyra barn säger att de känner sig ganska eller mycket trygga på nätet. Detta trots att 39 procent säger sig ha blivit elakt behandlade på nätet under det senaste året, och 38 procent uppger att man tagit emot obehagliga bilder eller filmer. Hälften av de unga uppger att den främsta rädslan handlar om att något ska skriva något elakt som genererar otrygghet. Det finns även en för att för att få sitt konto hackat och att bilder och videos delas mot deras vilja.

– Som en del av vårt arbete för en tryggare nätupplevelse för yngre användare ställde vi frågor till barnen, de som faktiskt vet bäst, om deras liv på nätet. Vi såg att barn har stor kunskap om hur de kan skydda sig mot otryggheter på internet. Många betonar vikten av att bara kommunicera med folk de känner och att prata med en vuxen om något känns fel. Därför är det viktigt att vi vuxna tar till oss vad det är barn oroar sig för, vad som skulle kunna få dem att känna sig tryggare och pratar om detta med barn, säger Nina Freye.

Undersökningen visar även att tjejer mellan 9 och 14 år befinner sig mycket på Snapchat, Instagram och Tiktok medan killar i högre grad vistas på Discord och Youtube.

Källa: Telenor

23 september 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng