Ny undersökning: Lön och flexibilitet viktigast i valet av jobb

Kille Jobbar Från Stranden

Foto: Adobestock

Allt fler anställda kräver mer flexibilitet och bättre balans mellan arbete och privatliv jämfört med innan pandemin. Annars byter de jobb, visar den nya rapporten State of Hybrid Work 2022. 

De främsta anledningarna till att anställda söker nya jobb är högre lön (46 procent) och bättre karriärsmöjligheter (33 procent). Därutöver svarar 25 procent att minskad stress är främsta anledningen till att söka sig till en ny tjänst, medan 24 procent svarar bättre balans mellan jobb och privatliv. 

I Owl Labs rapport State of Hybrid Work 2022 framkommer det också att det finns vissa skillnader mellan vad kvinnor och män prioriterar. 42 procent av kvinnorna uppger flexibla arbetstimmar som ett krav för att de ska stanna kvar på sitt nuvarande företag, bland männen är siffran istället 28 procent. 

Ska kunna jobba var man vill

Även möjligheten att jobba var man vill blir allt viktigare. 32 procent av kvinnorna kräver en hybrid arbetsplats, jämfört med 22 procent av männen. 

Var tredje av alla anställda (31 procent) skulle avböja ett jobberbjudande som inte erbjöd en flexibel arbetsplats, medan endast 17 procent skulle tacka nej till ett jobb om de tvingades att arbeta hemifrån på heltid. 

Fyra dagars arbetsvecka

Många anställda ser även ett stort värde i möjligheten att arbeta heltid men fördelat på fyra dagar istället för fem. 26 procent av samtliga deltagare i undersökningen svarar att detta skulle få dem att stanna hos sin nuvarande arbetsgivare. 

Källa: Owl Labs

30 september 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit, arbetsplats

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng