Malmös nya techskola ska lära nyanlända kvinnor att koda

Redi School2 960640

Några av eleverna på ReDI School i Malmö som börjar sina utbildningar under hösten. Foto: ReDI School

En ny skola i Malmö ska utbilda bland annat nyanlända kvinnor inom alltifrån grundläggande digitala kunskaper till programmering och cybersäkerhet. Nu i september börjar 55 kvinnor från 25 olika länder sina utbildningar. 

 Vi använder tech för att accelerera integrationen. Det finns ofta en barriär som förhindrar många kvinnor med invandrarbakgrund att komma in på arbetsmarknaden, en barriär som vi nu vill överbrygga, säger Felix Abraham Unogwu, verksamhetschef på ReDI School i Malmö.

Internationella ReDI School of Digital Integration öppnar för första gången i Sverige, närmare bestämt i Malmö. Den nya skolan har som mål att minska utanförskapet i samhället genom att erbjuda utbildningar inom digital kompetens för marginaliserade grupper i samhället, bland annat icke-binära, kvinnor med invandrarbakgrund, nyanlända, flyktingar och andra som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Utbildning på olika nivåer 

Utbildningarna kommer vara gratis och är uppdelade i tre olika nivåer. Den första nivån handlar om relativt grundläggande kunskaper, såsom hur man använder en dator, skickar mejl och betalar räkningar digitalt. Nivå två handlar mer om jobbverktyg där man lär sig Office-paketet och viss webbdesign. Därutöver finns även mer avancerade utbildningar i programmering, robotik och cybersäkerhet. 

Vi samarbetar med vissa företag som kommer ta in eleverna till praktik efter att utbildningen är färdig. Vi har 55 kvinnor från 25 olika länder till den första terminen i Malmö och vårt mål är att alla 55 personer får praktik och att så många som möjligt senare även kommer in på arbetsmarknaden. För att göra det lättare att delta kan kvinnorna även ta med sig sina barn till skolan.

Felix Klippt

Felix Abraham Unogwu, verksamhetschef på ReDI School i Malmö.

Skolans lärare är oftast volontärer från universitet och från tech-världen. Cybersäkerhetsutbildningen är sponsrad av Microsoft, där är det Microsoft-anställda som håller i utbildningen. I arbetet har även ReDI School frekvent kontakt med marknaden för att rannsaka vilka kunskaper som efterfrågas. 

Marknaden vet vad som behövs så vi frågar företag vad de eftersöker, och matchar sedan våra utbildningar efter det. Det är inte tanken att eleverna ska komma hit och utbildas i tolv veckor för att sedan inte ha något att göra. 

"En win-win för alla"

Efter inträdet i Sverige finns ReDI School i elva städer i Europa. I Malmö inleds de första kurserna nu i september och pågår i tolv veckor framåt. Och detta är bara början, enligt Felix Abraham Unogwu.

Vi ser det här som en win-win för alla. Kvinnorna som kommer hit kan få jobb och kommunen kan tjäna pengar i form av ökade skatteintäkter. Jag tror även att kvinnornas barn kan må bättre när deras mammor får jobb, säger Felix Abraham Unogwu.

20 september 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit, skola

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng