Hack for Peace – nya initiativet för att hjälpa Ukraina

Ukraina Hack For Peace

Denys Smyrnov och Hanna Khrystianovych som båda arbetar med Hack for Peace. Foto: Hack for Peace/Adobestock

Det svensk-ukrainska bolaget Sigma Software Group anordnar hackathonet Hack for Peace 21-23 oktober. Syftet med initiativet är att ta fram tekniska lösningar för att lösa problem som uppstått till följd av kriget i Ukraina. Lösningarna ska presenteras inom fyra olika specifika områden.

Många ukrainare får idag betala med sina liv i kriget mot Ryssland. Vi tror att ett hackathon är ett bra sätt att tillsammans komma på innovationer som kan hjälpa och förhoppningsvis minska antalet drabbade, säger Hanna Khrystianovych, Swedish Location Manager för Hack for Peace.

Deltagarna kommer att träffas offline på fem olika platser i Europa: Sverige, Storbritannien, Portugal, Polen och Ukraina, men på plats kommer man även att kunna utbyta idéer online med de andra länderna.

Alla som deltar kommer specifikt att ägna sig åt ett av fyra olika områden, dessa är informationssäkerhet, psykisk hälsa, utbildning för barn och krigslogistik.

Alltifrån programmerare till investerare

Egentligen kan i stort sett vem som helst delta i hackathonet och arrangörerna hoppas på att alltifrån entreprenörer, programmerare, it-säkerhetsexperter och investerare ska anmäla sitt intresse.

Du behöver inte vara exempelvis en mjukvaruutvecklare för att delta utan Hack for Peace är ett brett event. Det kommer att finnas investerare och mentorer på plats som kan vägleda teamen i rätt riktning, och som även kan ge ekonomiskt stöd för att lansera produkter. Vi ser redan ett stort intresse, säger Denys Smyrnov, ansvarig för Media Relations för Hack for Peace.

20 färdiga produktidéer

Sista anmälningsdag är 30 september och förväntningarna är höga. 

Vi planerar att komma fram till 20 färdiga produktidéer inom de fyra olika områdena. Vi ska inte bara leka med idéer utan produkterna ska vara användbara på riktigt. Under de senaste åtta åren, ända sedan invasionen av Krim, har vi lärt oss att nya tekniska lösningar kan vara väldigt användbara i krig, säger Hanna Khrystianovych.

Denys Smyrnov hoppas på att svenska företag ser ett värde av att delta i Hack for Peace.

 Jag tror att vi kommer kunna lansera ett gäng bra produkter efter den 23 oktober. Samtidigt önskar jag att det här hackathonet aldrig skulle behövt äga rum. Jag skulle hellre anordna ett hackathon för något roligare.

13 september 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng