Google riskerar 266 miljarder i böter

Telefon Med Google Ads På En Macdator

Ett domstolsärende i Storbritannien och ett i Nederländerna kan innebära böter på hundratals miljarder kronor för Google. Bägge fall handlar om att internetjätten utnyttjat sin särställning på internetreklamsmarknaden.

Google anklagas för konkurrensbegränsande beteende, och för att utnyttja sin dominanta ställning med över 90 procent av marknaden för annonser på nätet, enligt BBC.

Kompensation för orättvisa

Att sälja utrymme på sin webbplats har bidragit till en stor inkomstkälla för exempelvis små och stora nyhetsplatser och bloggsidor, som samtliga betalar en liten summa för att kunna använda sig av Googles reklamverktyg.

Nu undersöker Europakommissionen och dess motsvarighet i Storbritannien huruvida den här dominansen innebär ett orättvist övertag gentemot andra aktörer på marknaden, som i sin tur söker kompensation för orättvisan.

Fallen i Storbritannien och Nederländerna liknar varandra, i att de båda handlar om att man menar att Google har haft en oproportionerligt stor del av marknadskakan, och att detta har inneburit enorma ekonomiska förluster för liknande, mindre bolag och publicister som verkar på samma annonsförsäljningsmarknad som Google, men som inte kan konkurrera på lika villkor.

Toby Starr på advokatfirman Humphries Kerstetter i Storbritannien företräder bolag på den brittiska marknaden och menar att det kan ha inneburit en kollektiv förlust för andra aktörer på uppemot sju miljarder pund.

Viktigt för framtiden

Jan bart van de Hel innehar en motsvarande roll för det nederländska fallet.

– Många publicister har drabbats av Googles felaktiga tillvägagångssätt. Det är viktigt att agera, inte bara för att säkerställa kompensation för redan drabbade, utan också för att se till att Googles konkurrensbegränsade beteende förändras i framtiden, säger han.

Google kritiska

Google har kritiserat beslutet och säger att bolaget arbetar konstruktivt med publicister runtom i Europa.

– Den här stämningsansökan är spekulativ och opportunistisk. När vi får ta del av den kommer vi att slå tillbaka kraftfullt, säger en talesperson för Google.

Källa: BBC, Reuters

14 september 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng