GDPR-smäll för Meta: 4 miljarder i böter

Instagram På Telefon Som Ligger På Dollarsedlar

Den irländska integritetsskyddsmyndigheten DPC har bötfällt Meta på över 4,3 miljarder kronor efter att bolaget misskött hanteringen av personuppgifter från minderåriga på Instagram.

– Vi fattade vårt beslut i fredags och det innehåller en bot på 349 miljoner pund, säger Irlands Data Protection Commissioner (DPC).

Den felaktiga hanteringen handlar om att personer under 18 år har kunnat uppgradera sina konton till företagskonton, vilket därmed inneburit att data som telefonnummer och mejadresser har blivit publika.

Meta överklagar

Meta har sagt att man planerar att överklaga beslutet.

– Vi har engagerat oss i DPC under deras genomlysning, men vi motsätter oss hur bötesbeloppet har räknats fram, säger bolaget i ett uttalande.

Meta beskriver hur personer under 18 automatiskt får sin profil satt till privat så att bara personer de känner kan se vad de postar. Vuxna har varken möjlighet att följa eller skicka meddelande till personer under 18.

– Den här genomlysningen har fokuserat på gamla inställningar som är uppdaterade sedan mer än ett år tillbaka, och sedan dess har vi släppt nya versioner för att hålla information privat och hjälpa tonåringar att känna sig säkra.

Allvarliga risker för barn

Andy Burrows, chef för onlinepolicy på brittiska Naional Society for the Prevention of Cruelty to children (NSPCC), tycker att beslutet från DPC visar hur effektivt lagar och förordningar kan hjälpa barn att känna sig trygga online, och är kritisk till Instagrams tidigare inställingar.

– Det här har varit ett stort övertramp som på allvar riskerade att skada barn som använder Instagram, säger han.

Källa: BBC

6 september 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng