Från en smiley till 3 600 emojis på 40 år

Smiley Och Emojis

Den 19 september 1982 skrev Scott Fahlman ett meddelande med den numera lika berömda som självförklarande glad-mun-symbolen : - ). Nu 40 år senare har de första så kallade smileysarna utvecklats till över 3 600 emojis.

Scott Fahlman, professor i datavetenskap vid Carnegie Mellon University, postade en ”: - )” på en sorts digital anslagstavla som bara personer på skolans stängda intranät kunde komma åt, i september 1982. Den smileyn är sedan dess med i Guinness Rekordbok som världens första digitala emoticon.

– Någon skrev något som var sarkastiskt menat. Kanske var det en av alla läsare som inte förstod att det skulle tas som ett skämt, och svarade ilsket vilket i sin tur gjorde att sakfrågan föll bort och folk började istället argumentera med varandra. När du är på ett helt textbaserat medium, kan inte folk se om du skojar, eftersom det saknas ansiktsuttryck och kroppsspråk, säger Scott Fahlman till CNN Business.

Japan i bräschen

Sedan Scott Fahlman skrev den första smileyn utvecklades fler och fler ”gubbar” skapade med bara tangentbordet, som till exempel :-(, :-D eller :-O.

I mitten av 1990-talet skapade det japanska mobiltelefonbolaget NTT Docomo ett svart hjärta som gick att använda i text, och 1999 släpptes ett album med 176 olika karraktärer.

Men det var inte förrän Unicode, som sätter den internationella standarden för hur teknik ska stödja olika talade språk, involverades i skapandet av emojis, som användandet ökade i Japan. 2010 blev Unicode ombedda av både Apple och Google att hålla i rodret och standardisera ”emojispråket”, vilket har blivit mer och mer stringent för varje år sedan dess.

– Idag finns det många regler som är väldokumenterade och nya emojis går igenom en ganska rigorös process, säger Jeremy Burge, grundare av Emojipedia, till CNN Business.

Jag föredrar de små textbaserade figurerna, delvis eftersom de är mina bebisar.

Riktiga genomslaget 2011

När Apple sedan bestämde sig för att inkorporera ett emoji-tangentbord utanför den japanska marknaden år 2011 tog användningen fart på allvar, och 2015 blev gråtskratt-emojin årets ord i Oxford Dictionary. Det är än idag den mest använda emojin bland amerikanska användare, enligt Adobe-studie.

Framtiden för emojis

De senaste tio åren har varit både upp och ner för Unicode. Å ena sidan verkar vi gilla att uttrycka oss med de olika gula ansiktsuttrycken och symbolerna med allt från kaffekoppar till flygplansstolar, och fler och fler emojis adderas i september varje år när Unicode uppdaterar biblioteket.

Å andra sidan har emojiutvecklaren kritiserats för att sakna emojis som representerar olika sexuella läggningar och etniska grupper, vilket man försökt angripa i sina senaste uppdateringar.

Scott Fahlman då – använder han emojis?

– Väldigt, väldigt sällan. Jag föredrar de små textbaserade figurerna, delvis eftersom de är mina bebisar, säger han.

Källa: CNN Business

 

20 september 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng