EU:s nya förslag: Tydligare ansvar för AI

Drönare I Luften

Foto: Adobestock

EU föreslår nya ansvarsregler för AI. Om AI som används för till exempel självkörande bilar, leveransdrönare och röstassistenter skadar användaren ska det följas av en enklare juridisk process än i dagsläget.

Vi vill att AI-teknologi ska frodas i EU. För detta behöver folk lita på digitala innovationer. Dagens förslag ger kunder verktyg i händelse av skador orsakade av AI så de har samma skydd som vid traditionella teknologier, säger Vera Jourova, EU-kommissionens vice ordförande för rättsliga frågor.

När företag och personer använder AI-teknologier och skadas av dem ska de kunna använda en enklare juridisk process, enligt EU-kommissionens nya förslag. De ska ha rätt att ta del av bevis från tillverkare och leverantörer då AI med hög risk är involverad.

Ett mer modernt ramverk

Några exempel på tekniker som kan beröras av de nya reglerna är självkörande bilar, sökmotorer, röstassistenter och drönare.

Didier Reynders, EU-kommissionär med ansvar för rättsliga frågor, menar att om de nya reglerna går igenom kan det skapa ett rättsligt ramverk som passar den digitala eran.

Källa: Privata Affärer, BBC

29 september 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonAI, EU

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng