"Gör nya regeringen rätt kan molntjänster bli en svensk exportsuccé"

Johan Christenson Omslag

Johan Christenson på Cleura tycker att amerikanska molnjättar är de stora vinnarna av Sveriges skattelättnader för datacenter. Han vill att den tillträdande regeringen ska fokusera annorlunda. Foto: Cleura, Adobestock

DEBATTREPLIK. Johan Christenson, grundare av det europeiska molnet Cleura, svarar på SDIA:s debattartikel om datacenters skattelättnader. För att göra datacenter till en svensk basindustri behövs nya perspektiv. Viktigast är att fokus ligger på intelligensen i datacentren, det vill säga molntjänsterna, att alla ägg inte läggs i samma korg och att Sverige hakar på EU:s Gaia X-projekt. Gör den tillträdande regeringen rätt kan molntjänster bli en framtida exportsuccé. 

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna. 

Strax innan valet den 11 september kom Riksrevisionen med sin granskning av datacenterbranschen. I granskningen gav man en tydlig bakläxa till regeringen som inte villkorade skattelättnader med energieffektivisering.

Det följdes omgående om nya besked från dåvarande regeringen att subventionen skulle skrotas rakt av vilket sedermera lett till att många olika branschföreträdare raskt varit ute och försvarat skattelättnaderna mot tydligare energieffektiviseringsåtgärder, exempelvis Swedish Data Center Industry Association (SDIA) här i Voister den 9 september. Styrelsen för svensk datacenterindustri har naturligtvis rätt, vi behöver både datacenter och energieffektiva sådana för den digitala utvecklingen.

Men jag skulle vilja tillföra ytterligare ett perspektiv. Det viktigaste för vår digitala samhällsutveckling är intelligensen som finns inuti datacentret. Det vill säga de tjänster och den infrastruktur som stora delar av vårt samhälle vilar på. Jag pratar om så kallade molntjänster. Utan dessa behövs inga datacenter och heller inga skattelättnader! 

Amerikanska molnleverantörer har dragit vinstlotten

De stora vinnarna av skattelättnaderna har varit de stora amerikanska techjättarna och de stöd dessa har fått i omgångar mot löften om att byggnation av nya datacenter ska skapa stora mängder arbetstillfällen i Sverige. En strategi som ivrigt påhejats av tidigare näringsministrar och kommunpolitiker som är måna om att vara moderna och jobba med techjättar – vad bättre än att bygga ett stort datacenter? 

Om Cleura

Cleura är en europeisk molnleverantör med huvudkontor i Sverige. Företagets molntjänster är tillgängliga över hela världen. Cleura är en del av Iver. 

Lättnaderna har getts till aktörer som har en närmast monopolistisk ställning på marknaden för molntjänster vilket innebär att svenska myndigheter och företag blir ännu mer beroende av amerikansk infrastruktur. När all innovation sker digitalt är det inte sunt för konkurrenskraften att lägga alla ägg i samma korg, och göra det i tjänster som vi som land inte kan kontrollera.

Dessutom har vi datalagstiftningar i Sverige och Europa som innebär att det i många fall är olagligt att lägga personuppgifter i dessa tjänster då de kan överföras till tredje land. Lagstiftningen gäller även om det USA-ägda datacentret är placerat i Eskilstuna, Staffanstorp eller Gävle, och kommer så förbli så länge inte någon av dem väljer att få en europeisk majoritetsägare. Utöver detta har satsningarna på datacenter inte lett till den höga sysselsättningen som företrädarna pratat om.

Frågan om molntjänster är även stor i EU där kommissionen har pekat på vikten av att öka vår självförsörjning här i Europa. Och initiativ har även tagits av den tyska och franska regeringen för att bygga upp en standard där europeiska företag kan samverka för att skapa alternativ, det så kallade Gaia-X projektet. Många andra länder har hakat på medan svenskt deltagande fortfarande är på utvärderingsstudiet.

Molntjänster – en framtida svensk exportsuccé

Mot bakgrund av Riksrevisionens nedslag, i kombination med den rörelse som finns inom EU kring digital infrastruktur och digital suveränitet, har därför den tillträdande regeringen en gyllene möjlighet. En möjlighet att inte bara främja vårt klimat och effektivisera energianvändningen. De kan genom väl riktat stöd i form av skattelättnader eller privat och statligt samarbete även skapa bättre förutsättningar för den svenska digitala infrastrukturindustrin. Svenska och europeiska molntjänster för digital infrastruktur skulle inte enbart lägga en robust och rättssäker grund för myndigheters och företags digitalisering, – det skulle även kunna bli en svensk framtida exportsuccé. Marknaden värderades av marknadsundersökningsföretaget Satista till 63 miljarder USD 2021 och väntas växa till 260 miljarder USD 2027.

Vi har därför nu chansen att skriva ett nytt kapitel i den svenska innovationshistorien. En chans att återta en position som det mest innovativa och nyskapande landet i Europa på det digitala området. Och dessutom göra det med fokus på energieffektivisering och hållbarhet. Följdeffekterna blir ett mer digitalt robust och konkurrenskraftigt Sverige. Vi har traditionen, kunskapen och förmågan att vara den som utvecklar banbrytande teknik och tjänster. Och i tider av stor osäkerhet föds nya möjligheter. Låt oss nu ta den och bygga en ny industri som även tryggar digitaliseringen.

 Johan Christenson, grundare av Cleura

23 september 2022Uppdaterad 2 oktober 2023debatt

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng