Cyberattacker mot Ukraina har ökat med 112 procent

Hackare Som Sitter Med Luvtröja Mot Ukrainaflagga

Sedan kriget började har cyberattacker mot Ukrainas militära sektor och regering mer än fördubblats. Samtidigt minskade attackerna mot Ryssland med 8 procent under samma period. Det visar en undersökning från Check Point.

– Den mest förbryllande statistiken i det vi har analyserat är en ökning av cyberattacker mot Ukrainas regering och militär på 112 procent, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert hos Check Point Software Technologies, i ett pressmeddelande.

25 procent ökning

I Check Points undersökning visar det sig också att mer än 1 500 cyberattacker äger rumt varje dag mot olika företagsnätverk i Ukraina. Det är högre än både det globala genomsnittet, 1 124 försök, och det ryska snittet på 1 434 försök per vecka.

Sedan kriget innebär det en ökning med 25 procent för cyberattacker mot Ukraina.

– Ökningen blir ännu tydligare när man jämför med minskningen mot de ryska motsvarigheterna på 8 procent. Även om Ryssland inte helt har kopplat från internet som enligt tidigare rapporter, vet vi att statliga och militära nätverk och webbplatser har implementerat olika åtgärder för att begränsa åtkomsten till sina resurser utanför Ryssland. Detta är någonting som försvårar utförandet av några av attackerna, säger Mats Ekdahl.

Check Point menar att grupperna som ligger bakom denna ökning sannolikt kommer att hitta andra offer, till exempel allierade till Ukraina, även när kriget väl är över.

Källa: Check Point

9 september 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng