Cibes recept på en lyckad it-integration

Den globala hisstillverkaren Cibes vill fördubbla sin personalstyrka till år 2025. För att underlätta integrationen in till företagets it-system när man köper upp mindre bolag finns en need for speed-regel som säger att det max får ta 100 dagar för nya bolag att integreras in i bland annat Microsoft 365, så att informationssäkerhet och kommunikation säkerställs.  

– Vi arbetar väldigt mycket just nu med att lägga grunden för att fortsätta växa i den takt vi vill, från att gå från ett ganska litet företag till mellanstort. Vi behöver ta vissa kliv när det gäller it-processer och sätta landskapet för var vi vill vara, säger Maarit Kaskela, global it- and digitalization director på Cibes Lift Group.

Hur gör man det?

– Vi har tagit fram en it-strategi där vi fokuserar på de delar som är viktiga för oss, till exempel ”need for speed” som är ett tema för oss. Vi måste vara snabba, och ha en tydlig modell för vad vi levererar och vem som ansvarar för vad. Det sätter vi en struktur för nu.

Vad innebär ”need for speed”?

– Vi köper väldigt många bolag, och need for speed innebär att när vi har undertecknat och allt är klart med affären, har vi 100 dagar på oss att välkomna det nya företaget in i Cibes-familjen. Där måste vi ha en färdig plan och vi måste ha färdiga produkter att rulla ut för att det här ska vara genomförbart.

Så att alla använder alla teknik?

­– Ja, och framförallt handlar det om vår kommunikation, det vill säga att vi alla är på Microsoft 365 med till exempel Teams, och känner en gemenskap i det. Även en gemensam informationssäkerhet är viktig och att vi täcker upp det här nya bolaget och säkrar det.

Hur lyckas man med ett sådant arbete?

– Det är inte alltid så lätt. De företag som kommer in till oss är ofta entreprenörer med två-tre personer och som enbart arbetat med att sälja hissar. Och nu ska vi erbjuda dem en it-miljö som de inte är vana vid. Det kan kännas stort och läskigt. Därför handlar det mycket om kommunikation och att vi förklarar vad vinsterna är med att gå in på den här resan tillsammans med Cibes it. Det gäller därför att vara pedagogisk både innan och efter köpet.

100 dagar är det som gäller?

– Ja, när det gäller infrastruktur och informationssäkerhet är det hundra dagar eller kortare som gäller, med tanke på hur världen ser ut idag. När det gäller systemsidan och applikationer kan vi ta lite längre tid på oss, beroende på vad det nya bolaget har för it idag. Där kan det variera litegrann.

Hur tror du att Cibes ser annorlunda ut 2025?

– Om vi bara tittar på antalet anställda är vi idag 1 300 medarbetare runtom i världen, och 2025 ska vi vara runt 2 700* medarbetare. Det innebär ett större antal enheter, data, och människor som ska integreras i vår säkerhetskultur. Allting behöver gå mycket snabbare, och vi på it behöver också bli snabbare för att klara av den här tillväxten. Vi tittar samtidigt på vad vi själva ska göra, och vad vi gör tillsammans med våra it-partners, och när tar vi hjälp med sådant vi själva inte kan hantera.

Hur lyckas ni med det, tror du?

– Jag hoppas att det går bra. Genom att sätta den här plattformen får vi fundera på vad vi vill åstadkomma och vilken arkitektur vi vill ha framåt. Då finns det inte så mycket att välja på, utan vi använder oss av en plattform, med färre system att hålla reda på och förvalta. Jag tror att det är det enda sättet framåt.

*I intervjun säger Maarit Kaskela den felaktiga siffran 4 000 medarbetare 2025. 

27 september 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Fredrik Kron/Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng