Visselblåsare kan bli fjäder i hatten för Musk i Twitterköpshärva

Twitterfågel Och Dator Och Händer; Visselblåsare; Peijter Zatko

Twitters tidigare säkerhetschef Peiter Zatko hävdar att bolaget har vilselett användare och den amerikanska staten kring säkerhetsluckor. Vittnesmålet skulle kunna bidra till att stärka Elon Musks position i sitt köp av Twitter.

Peiter Zatko är en känd amerikansk hackare och säkerhetsexpert som bland annat arbetat för amerikanska staten och Google. I januari i år blev han sparkad som sin post som säkerhetschef för Twitter, efter att bolaget varit missnöjda med hans ledarskap och prestation.

Känsliga data och bottar under lupp

I dagarna avslöjandes av Washington Post och CNN att Peiter Zatko nu alltså påstår att Twitter brister betänkligt i sina säkerhetsrutiner. Dessutom ska bolaget enligt honom ha underskattat hur många spambottar och fejkkonton det finns på plattformen, och ”ljugit om bottar för Elon Musk”, som han uttrycker det.

I juli skickade han in sina klagomål till Securities and Exchange Commission, där han bland annat hävdar att Twitter hanterar användarnas känsliga data på ett felaktigt sätt genom att för många medarbetare haft tillgång till sådana uppgifter.

Twitter tillbakavisar anklagelserna som inkonsekventa och felaktiga.

Har inget med Musks köp att göra

Peiter Zatkos anklagelser var redan planerade innan Elon Musks köp av Twitter ägde rum. Trots det är advokaterna för världens rikaste man i full gång med att försöka använda uppgifterna till hans försvar, då Elon Musk påstår att Twitter inte har varit transparanta med antalet fejkkonton på plattformen.

Peiter Zatko kan dessuom komma att bli ett vittne i rättegången mellan Twitter och Elon Musk i just detta ärende. Rättgången är planerad att äga rum den 17 oktober. Enligt Bloomberg News är han dessutom kallad till senaten den 13 september för att vittna om sina anklagelser.

Källa: BBC

24 augusti 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng