Valet 2022: S och M oense kring innovation, AI och ledarskap

Vallokal Skylt

Foto: Adobestock

Går Sveriges innovation för långsamt idag? Hur kan Sverige bli bäst i världen på digitalisering igen och hur kan vi smartare utnyttja möjligheterna med AI? Detta och mycket mer debatterade Maria Stockhaus (M) och Denis Begic (S) under eventet Future of Democracy.

Under Internetstiftelsens event Future of Democracy deltog representanter från alla åtta riksdagspartier för att prata om Sveriges digitalisering.

I en ny rapport har Sverige halkat ner till 13:e plats av alla OECD-länder gällande hur digitalt vi lever i vardagen. På det temat fick en av deltagarna, riksdagsledamoten Maria Stockhaus från Moderaterna, frågan om innovationen går för långsamt i Sverige idag.

Det går absolut för långsamt. Frågan om digital innovation står inte på våra valaffischer, vi pratar för lite om den politiskt. Under Almedalsveckan var jag på många seminarier om digitalisering och där möttes jag av en enorm frustration över att det går för långsamt och att vi har tappat momentum. Vi saknar ett politiskt ledarskap som lyfter de här frågorna högt upp på agendan, så att vi kan få till ett regelverk som premierar innovation.

"Vi har redan många världsledande innovationer"

En annan deltagare var riksdagsledamoten Denis Begic från Socialdemokraterna, som delvis håller med om att innovationen går för trögt.

Sverige halkar efter, men från en väldigt hög position. Andra länder går nu från papper och penna till att börja digitalisera saker som vi gjorde redan på 90-talet. Det är klart att de har andra förutsättningar att göra innovationer snabbare medan vi behöver andra lösningar för att komma dit. Så går det för sakta? Både jag och nej, vi har redan idag många svenska innovationer som är världsledande.

Maria Stockhaus Och Denis Begic

Maria Stockhaus (M) och Denis Begic (S).

Ett svar som Maria Stockhaus inte ger mycket för. 

Det går inte att jämföra Sverige med länder som inte digitaliserat något alls, här pratar vi om OECD-länder där vi nu ligger i bottenligan. Det är där vi befinner oss nu även om vår självbild säger något annat. Det är helt oacceptabelt.

Sverige behöver öka ambitionerna

Du nämner att Sverige behöver ett nytt politiskt ledarskap. Rent konkret, vad skulle det nya ledarskapet behöva göra?

Vi behöver personer inne på regeringskansliet som fokuserar på frågorna. Vi politiker kan och ska inte göra innovationerna själva men vi behöver mer utbildning och betydligt tydligare målsättningar, säger Maria Stockhaus, och fortsätter:

Nuvarande målsättning är att Sverige ska vara bäst i världen på att utnyttja digitaliseringens möjligheter, jag tycker snarare att vi ska vara landet som leder världens utveckling när det gäller digitalisering. Vi har de förutsättningarna, men inte den ambitionen.

Fokuserat mycket på bredband

Vad tycker du, Denis Begic?

Det finns olika sätt att mäta saker och ting. Vi kanske halkar efter i vissa fall och det behövs absolut mer kunskap i regeringskansliet. Men man får inte heller glömma vad vi har fokuserat på de senaste åren, nämligen att bygga ut bredband till hela landet. Det är inte förrän under det senaste året som vi har börjat prata om vad det är vi ska använda internet till.

Maria Stockhaus delar inte Denis Begic syn på frågan.

Om vi ska vänta tills varenda stuga i landet har fått bredband kommer vi hamna efter alla världens länder inom digitalisering.

Man måste klara av att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Om vi ska vänta tills varenda stuga i landet har fått bredband kommer vi hamna efter alla världens länder inom digitalisering. En del av lösningen på stora framtidsfrågor som integration, klimat och hur vi ska finansiera välfärden finns i att använda digitaliseringen. Men då måste vi lyfta upp frågorna och prioritera dem, annars får vi aldrig fram lösningarna som vi är i desperat behov av.

Enligt Digg kan en ökad AI-användning inom offentlig sektor stärka välfärden med 140 miljarder kronor årligen. Med det i åtanke, vilka typer av politiska beslut borde tas här och nu?

Ett område är delning av data inom offentlig sektor. Exempelvis regioner, sjukhus och myndigheter ska kunna dela data med dem som är i behov av det, på ett säkert och kontrollerat sätt, säger Denis Begic.

Sverige borde anta det internationella ramverket International Open Data Charter, som handlar just om säker delning av data. Ska man få fram applikationer som kan lösa problemen vi står inför är datadelning helt centralt. Den frågan har vi inte alls jobbat med på ett seriöst sätt i Sverige. Utöver de 140 miljarderna som vi gärna vill ha till välfärden kan det på individnivå även handla om liv och död för sjuka personer. Och ett annat beslut vi gärna tar här och nu är att ge Digg i uppdrag att höja den digitala kompetensen i offentlig sektor, säger Maria Stockhaus.

Debatten och hela eventet Future of Democracy går att se här, 04:54:37 in i SVT Forums sändning.  

23 augusti 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit, AI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng