Ryska hackare ansvariga för cyberattack mot Finlands riksdag

Sanna Marin Magdalena Andersson

Finlands statsminister Sanna Marin och Sveriges statsminister Magdalena Andersson. Foto: Wikimedia Commons

Den ryska hackergruppen NoName057(16) har tagit på sig en DDoS-attack mot Finlands riksdag. Attacken ledde till att riksdagens webbplats till och från låg nere i sju timmar.

– En överbelastningsattack är detsamma som om väldigt många människor skulle ställa sig i kö till en glasskiosk. När de kommer fram till kassan säger de att de inte tänker köpa något. Då blir det en massiv kö, kioskägaren lyckas inte sälja något och ingen av de egentliga kunderna kommer fram, säger datasäkerhetsexperten Benjamin Särkkä.

Anledningen till attacken förmodas vara Finlands ansökan till Nato.

Gruppen NoName057(16) har nämligen skrivit på meddelandetjänsten Telegram att man beslutat sig för att göra ett “vänligt besök" i grannlandet Finland, vars myndigheter blivit så angelägna att gå med i Nato.

"Patriotisk grupp"

Hackergruppen beskrivs av Mikko Hyppönen, forskningschef på företaget Withsecures, som en av de mest framträdande sedan Rysslands invasion av Ukraina inleddes.

– Det handlar om en patriotisk hackergrupp som aktiverade sig i början av mars så fort kriget startade. Till skillnad från andra grupper utför denna grupp bara överbelastningsattacker, säger han.

Källa: SVT, Securityworldmarket

15 augusti 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng