Ny undersökning: 60 procent har undermålig säkerhet

Drottninggatan Sthlm

Drottninggatan i Stockholm. Foto: Adobestock

60 procent av svenska företag anser sig inte ha tillräcklig cybersäkerhet på plats för att kunna hantera rådande hotbild. Dessutom tror endast 3 procent att det egna företagets ledningsgrupp greppar säkerhetsriskerna. Detta visar en ny undersökning från Trend Micro.

– Vi vet att företag är oroade över en snabbt expanderande uppkopplad närvaro och system med väldigt begränsad visibilitet. Undersökningen visar tydligt att utmaningen i många fall växer på grund av punktlösningar i en alltför silobaserad miljö, och inte sällan behövs brådskande hjälp med att upptäcka och hantera cyberhot i sina nätverk, säger Jean Diarbakerli, säkerhetsrådgivare hos Trend Micro.

En tredjedel av deltagarna i undersökningen anser att riskbedömning är det mest utmanande området. 60 procent anser att man inte har tillräckligt hög säkerhet för att kunna hantera alla nutidens hot, och över 80 procent känner sig sårbara för ransomware, nätfiske och attacker mot IoT-enheter.

Svårt att förklara problematiken

Oförmåga att kunna bedöma sin attackyta gör även att företagsledningen ofta är omedveten om riskerna. Över hälften av deltagarna svarar att det är svårt att konkretisera och kvantifiera cyberrisker för företagets ledningsgrupp. Bara 3 procent menar att deras företagsledning förstår säkerhetsriskerna fullt ut.

Totalt har 6 297 it- och affärsbeslutsfattare i 29 länder deltagit i undersökningen, varav 200 från Sverige.

Källa: Trend Micro

19 augusti 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng