Kina tvingar techjättar att dela sina algoritmer

Kina Alibaba

För första gången har flera stora kinesiska techföretag, såsom Alibaba och Tencent, delat med sig av detaljerad information om sina algoritmer till Kinas cybermyndighet.

Den kinesiska myndigheten The Cyberspace Administration of China har publicerat en lista med detaljer kring 30 algoritmer från bolag som Tencent, Alibaba och Bytedance, vilket är Tiktoks ägarbolag.

Den publika listan avslöjar inte algoritmernas koder, men ger en beskrivning av hur de fungerar och vad de används till. Men troligtvis har cybermyndigheten inte publicerat all information man tagit emot.

Informationen som tillsynsmyndigheten fått är mycket mer detaljerade än vad som publicerades, och det innefattar även affärshemligheter. Ingen har någonsin fått tillgång till dessa detaljer tidigare. Techföretagens algoritmer är nyckeln till deras framgångar, säger Chai Wei, forskningschef på centret för konkurrenslag vid East China University.

Kinas nya lagar

Tidigare i år införde Kina en lag där man kräver att techbolag redovisar hur algoritmer används, samt att användare ska kunna välja bort rekommendationsalgoritmer. Därutöver införde landet förra året nya lagar för hur bolagen får använda persondata.

Detta är en stor skillnad mot både Europas och USA:s lagar. I USA har exempelvis Meta och Alphabet med gott resultat insisterat på att algoritmer är affärshemligheter.

Källa: Dagens Industri, Bloomberg

17 augusti 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonintegritet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng