AWS, Microsoft och Google ökar försprånget i molnet

Satya Nadella Och Jeff Bezos

Satya Nadella, vd på Microsoft och Jeff Bezos, grundare av Amazon. Foto: Wikimedia Commons

AWS, Microsoft och Google fortsätter sin dominans i molnet, hela 63 procent av alla investeringar i molninfrastruktur globalt landar hos någon av de tre giganterna. 

Analysföretaget Canalys har publicerat en rapport om investeringarna i molninfrastruktur för årets andra kvartal. AWS är fortsatt störst och besitter marknadsandelar på 31 procent, följt av Microsoft Azure på 24 procent. Trea är Google Cloud som har 8 procent av marknaden. 

Tillsammans växte de tre molnjättarna med 42 procent under kvartalet. AWS hade en tillväxt på 33 procent, Microsoft Azure 40 procent och Google Cloud 45 procent.

Investeringar upp 33 procent

Sammanlagt landade de globala investeringarna i molninfrastrukturtjänster på 62,3 miljarder dollar under kvartalet, vilket är en ökning med 33 procent jämfört med samma period 2021. Detta trots en ekonomi präglad av bland annat inflation och högre räntor. 

Molnet fortsätter vara det starka tillväxtområdet inom tech. Även om det finns möjligheter för både små och stora leverantörer så utspelar sig den intressanta kampen i toppen mellan AWS och Microsoft. Det kommer att bli en intensiv kapplöpning i att investera i infrastruktur för att hålla jämna steg med efterfrågan, säger Canalys analytiker Alex Smith.

Källa: Canalys

18 augusti 2022Uppdaterad 2 oktober 2023moln

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng