650 Google-anställda i internt abortuppror

Skylt Protect Roe

Över 650 anställda på Alphabet, Googles moderbolag, har skrivit under en namninsamling där man uppmanar bolaget att sluta samla in och lagra data om användare som söker information om abort.

Det interna upprorsbrevet har nått ända upp till Googles vd Sundar Pichai. I brevet ber man även vd:n att radera sökresultat som visar det som kallas “Crisis pregnancy centers”, det vill säga organisationer som verkar för att kvinnor inte ska göra abort.

Tidigare i somras tog Alphabet beslutet att ta bort användardata som visar fysiska besök på abortkliniker, men i det nya upproret vill de 650 anställda att bolaget gör ännu fler initiativ på området.

Roe vs Wade

I juni upphävde högsta domstolen i USA den nationella aborträtten Roe mot Wade, vilket möjliggör för delstater att på egen hand besluta om mer restriktiva abortlagar.

Detta har ökat pressen på diverse techbolag, där bland annat Alphabet får förfrågningar från exempelvis polisen i olika delstater om att dela med sig av sin data. Bolaget har medgett att man svarar på förfrågningarna, men att man protesterar om de uppfattas som “för breda”.

Källa: The Guardian, Wall Street Journal

19 augusti 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonintegritet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng