Utredning om datacenters energianvändning

Turkos Konceptbild Datacenter

Foto: Adobestock

Energimyndigheten får i uppdrag att ta fram metoder för att följa utvecklingen för energianvändningen i datacenter och serverhallar. Ett fokus handlar om energiåtgången för utvinning av kryptovalutor.

– När vi ställer om industrin och transporter så behöver vi väldigt mycket mer el. Då måste vi också se till att vi använder den el vi har på bästa sätt. Serverhallar är stora energianvändare, och det är viktigt att Energimyndigheten nu ska kartlägga dem och hur de påverkar energisystemet, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar, i ett pressmeddelande.

Energimyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att titta på hur energiförbrukningen ser ut för digitala system och i synnerhet datacenter. Myndigheten ska lämna dels lämna in en sammanställning på kunskapsläget om energianvändningen, dels ett förslag på hur denna användning kan ingå i energistatistiken som Energimyndigheten har ansvar för.

Dessutom ska en särskild bedömning göras för energiåtgången av kryptovalutor i Sverige.  

– Blockkedjetekniken används på de finansiella marknaderna, men särskilt utvinningen av kryptovalutor är synnerligen energiintensiv. På en global nivå leder detta till betydande utsläpp som skadar klimatet. Därför ger vi nu Energimyndigheten i uppdrag att utreda denna fråga, säger finansmarknadsminister Max Elger.

Källa: Regeringen

1 juli 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng