Ny rapport: 8 av 10 drabbade av säkerhetsincident senaste året

Folk På Stan Går

Foto: Adobestock

Mellan februari 2021 och februari 2022 drabbades 82 procent av svenska organisationer av en betydande säkerhetsincident som krävde en incidentresponsinsats. Samtidigt menar 80 procent att traditionella tillvägagångssätt inte skyddar mot moderna hot. Detta enligt en ny säkerhetsrapport.

I Vectras AI:s senaste Security Leaders Research Report har 200 svenska beslutsfattare inom it-säkerhet intervjuats. I rapporten menar 91 procent av de deltagande att de under det senaste året upplevt en ökat press för att hålla sin organisation säker från cyberattacker.

Hackarna är före i utvecklingen

Gamla lösningar och säkerhetsstrategier med mycket fokus på att förebygga attacker är ett av problemen, enligt rapporten. 80 procent anser nämligen att traditionella tillvägagångssätt inte skyddar mot moderna hot och att man därmed behöver förändra sitt agerande när det handlar om att hantera hackare.

Samtidigt tror 69 procent att cyberkriminella kommer förbi nuvarande verktyg och att säkerhetslösningarna ligger flera år efter hackarna i utvecklingen.

– Medan organisationer verkligen borde försöka göra livet så svårt som möjligt för en angripare, bör förebyggande inte ske på bekostnad av upptäckt. Om en hackare lyckas få tillgång till en företagsenhet eller ett nätverk, finns det fortfarande flera stadier av attackkedjan som de måste slutföra innan de når sitt mål. I ett högriskspel där skurkarna har många vinnande kort, är upptäckt och respons det bästa alternativet för att minimera effekterna av ett brott så snabbt som möjligt, säger Teppo Halonen, Försäljningsdirektör Norra Europa på Vectra.

Därutöver svarar 87 procent att de tror att de kan ha utsatts för intrång utan att veta om det, medan 54 procent tror att detta till och med är sannolikt. 

Källa: IT-kanalen

11 juli 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng