FBI och MI5 varnar för att Kina vill stjäla teknologi från väst

Säkerhet, Kina; Kinesisk Flagga Med Ettor Och Nollor

Det var ord och inga visor när cheferna för Storbritanniens säkerhetsunderrättelsetjänst MI5 och amerikanska FBI talade tillsammans i London om hotet från Kina och att landet vill stjäla västs teknik.

– Den kinesiska staten är redo att stjäla din teknologi och använder den för att underminera era verksamheter och er marknad, säger FBI-chefen Christopher Wray under en konferens på MI5:s högkvarter i London, enligt Wall Street Journal.

Gemensam utmaning: Kina

Christopher Wray talade tillsammans med MI5-chefen Ken McCallum till chefer för företag och representanter för universitet, om Kinas spionage och hotet landet utgör, enligt BBC. Det är första gången som de högsta cheferna från de båda underrättelsetjänsterna gör ett gemensamt framträdande på det här sättet.

– Vi delar denna plattform för att sända den tydligaste signalen vi kan om en enorm och gemensam utmaning: Kina. Hoten är riktiga och pressande och skulle kunna bli den mest omvälvande utmaningen vi står inför, säger Ken McCallum.

Strunta i den kinesiska marknaden

Christopher Wray underströk att det kan vara mer fördelaktigt att hålla den teknik ett bolag utvecklar borta från den kinesiska marknaden.

– Att bibehålla sin konkurrensfördel kan vara ett mer förtjänstfullt förhållningssätt, än att gå in partnerskap med kinesiska bolag för att sälja på en stor kinesisk marknad, vilket kan sluta med att den kinesiska partnern och den kinesiska staten stjäl och kopierar ens lösningar. Det här är ett större hot än vad många har insett, säger han.

Vidare framförde de båda cheferna i sitt tal att den kinesiska staten har sjösatt ett ”koordinerat projekt” för att få tillgång till viktig teknologi och ”fuska och stjäla på en massiv skala”. MI5 har idag sju gånger så många utredningar om kinesisk aktivitet än man hade för fyra år sedan.

Kina nekar

Samtidigt nekar Liu Pengyu, en kinesisk talesperson på Kinas ambassad i Washington, till anklagelserna.

– Kinas regering motsätter och motverkar starkt alla sorters cyberattacker och kommer aldrig att uppmuntra den typen av aktivitet, säger han till nyhetsbyrån AP.

Källa: The Verge

8 juli 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Aobdestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng