Elon Musk backar från Twitterköpet – hotas av stämning

Elon Musk Twitter

Foto: James Duncan Davidson CC BY-NC 3.0, Adobestock

Elon Musk vill avbryta köpet av Twitter eftersom han menar att sociala medie-jätten brutit mot överenskommelser i avtalet. Twitter meddelar i sin tur att man nu planerar att stämma Elon Musk.

I slutet av april godkände Twitters styrelse Elon Musks uppköp av bolaget. En affär som är värd 44 miljarder dollar, runt 440 miljarder kronor.

Därefter har Elon Musk pausat affären eftersom han menar att det finns många spam- och fejkkonton på Twitter. Twitter påstår att mindre än fem procent av användarkontona är falska, något Musk inte verkar tro på.

Elon Musk menar att han nekats information om antalet botkonton på Twitter, vilket är anledningen till att han nu vill avsluta affären.

Bret Taylor, styrelseordförande på Twitter, har meddelat att man är fast besluten om att få igenom transaktionen till det överenskomna priset och att man planerar en rättslig process, som man är övertygad om att vinna.

Kan vara för sent för att backa

BBC:s analytiker James Clayton menar att Elon Musk redan skrivit på avtalet med Twitter, och det är inte säkert om han kan backa i det här skedet. Han kommer behöva bevisa att Twitter brutit mot deras avtal.

Samtidigt finns det andra potentiella anledningar till varför Musk vill dra sig ur affären, enligt James Clayton. Börskursen för stora techbolag har fallit de senaste månaderna, så Elon Musk kan känna att han erbjöd för mycket pengar. Dessutom har Elon Musks intresse av Twitter påverkat hans andra bolag, exempelvis har Teslas aktiekurs fallit rejält sedan intresset uppdagades.

Källa: BBC

11 juli 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng