Varning för fertilitetsappar efter USA:s abortbeslut

Gravid Mage Utomhus

Foto: Adobestock

Sedan högsta domstolen i USA upphävde den nationella aborträtten Roe mot Wade kan abort bli olagligt i 22 amerikanska delstater. Nu ökar oron för att fertilitetsappar kan bli ett verktyg för personlig spårning, och organisationen EFF uppmanar därför kvinnor att ha koll på hur datan på dessa appar används.

Skillnaden mellan nu och förra gången abort var olagligt i USA är att vi lever i en tid av aldrig tidigare skådad digital övervakning, skriver Eva Galperin från Electronic Frontier Foundation (EFF), på Twitter. 

Digitala rättighetsorganisationen Electronic Frontier Foundation menar nu att kvinnor som använder fertilitetsappar måste försäkra sig om att de har koll på hur deras data används.

Data delas med tredje part

Annars finns risk att dessa fertilitetsappar kan användas för att spåra och straffa dem som planerar att göra abort. Vissa av dessa appar delar data med tredje part, och exakt vad apparna gör med datan är oklart, men vissa tredje parter delar vidare informationen med stora techbolag såsom Google och Meta.

Vi föreslår att utvecklarna av dessa fertilitetsappar börjar tänka över mängden data de lagrar om sina kunder, och speciellt hur datan kan användas eller missbrukas i framtiden för att orsaka skada eller vara ett övervakningsverktyg. De borde fundera över hur de kan minimera mängden data som samlas in, och tiden som den lagras, säger Cooper Quentin på EFF.

Sedan högsta domstolen i USA beslutat att upphäva prejudikatet Roe versus Wade, vilket gett amerikanska kvinnor rätt till abort, kan abort bli olagligt i 22 amerikanska delstater. 

Källa: BBC

27 juni 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng