Regeringen köper fastighet för 900 miljoner i ny cybersatsning

Max Elger Finansmarknadsminister

Finansmarknadsminister Max Elger. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet, Adobestock

Regeringen har presenterat en ny satsning på cybersäkerhet. Den stora ekonomiska utgiften i paketet är att Nationellt cybersäkerhetscenter får lokaler för 900 miljoner kronor.

– Sverige ska stå motståndskraftigt mot såväl militära angrepp som mot cyberattacker mot viktiga institutioner och samhällsfunktioner. Med den här investeringen möjliggör vi för det nationella cybersäkerhetscentret att utveckla sin verksamhet, säger finansmarknadsminister Max Elger i ett pressmeddelande.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har risken för cyberangrepp mot Sverige ökat. För att stärka säkerheten presenterar regeringen nu ett nytt cybersäkerhetspaket.

Den största delen av paketet går till lokaler till nystartade Nationellt cybersäkerhetscenter, som fram tills nu delat kontor med MSB.

Fortifikationsverket har fått godkänt att köpa en fastighet i Solna, vars kostnad inklusive anpassningar och renoveringar går upp emot 900 miljoner kronor.

Nationellt cybersäkerhetscenter ska bedrivas som en del i totalförsvaret och byggs stegvis upp och utvecklas under åren 2021-2023. 

22 juni 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng