Nya samarbetspartners skapar smart stadsdel i Sörmland

Brobyholm

Brobyholm där framtidens smarta boendemiljö ska byggas. Foto: Tre Sverige

Via ett nytt partnerskap med Tre, Samsung och Vattenfall ska S. Property Group bygga framtidens smarta boendemiljö i Brobyholm i Sörmland. Målet är att framtidens invånare där ska få tillgång till tjänster och funktioner för att kunna leva mer hållbart och bekvämt.

Brobyholm ska visa hur smarta digitala lösningar kan förhöja människors livskvalitet samtidigt som de minskar belastningen på jordens dyrbara resurser. Men Brobyholm handlar inte enbart om högteknologi eller att skapa ett futuristiskt samhälle. Det handlar om livet som smarta lösningar möjliggör. Mer tid för familj, vänner och livet bortom det digitala. Det är vad Brobyholm kommer att erbjuda, allt inom ett kort pendlingsavstånd från centrala Stockholm, säger Keyvan Houshmand, vd på S. Property Group, via ett pressmeddelande.

Marken i Brobyholm förvärvades av investerings- och fastighetsbolaget S. Property Group förra året, med avsikten att investera i smart urban infrastruktur, speciellt gällande mobil uppkoppling och energi. Nu har man ingått ett nytt partnerskap med Tre, Samsung och Vattenfall.

Tre kommer ansvara för den mobila uppkopplingen via 5g i området, vilket ska möjliggöra uppkopplingen av smarta hem där funktionaliteterna i hemmet styrs med mobila enheter.

Boende sparar energi och pengar

Även Samsung är med på tåget. Genom att sammankoppla Samsung SmartThings-app med ABB free@home- automation och integrera dem med Brobyholms fastighetsförvaltningssystem ska boende kunna spara både energi och pengar. Dessutom de ska kunna hantera olika mobila enheter och funktioner i hemmet via en enda källa.

Byggnader och konstruktion förbrukar mer än 30 procent av världens energi och genererar nästan 40 procent av de globala koldioxidutsläppen. Den överlägset största inverkan vi kan ha är genom utveckling och användning av innovativ teknik för energihantering, energiförbrukning och minskning av koldioxidutsläpp samtidigt som vi ökar komforten och användarvänligheten genom ett holistiskt system för smarta hem, säger Mark Zwerner, chef över globala strategiska partnerskap på ABB Electrifications division Smart Buildings.

Fossilfritt liv

Med i partnerskapet är även Vattenfall, som har som mål att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation.

Samarbetet och projektet i Brobyholm är ett spännande steg framåt i vår ambition att skapa flexibla, framtidsorienterade och fossilfria helhetslösningar med till exempel solpaneler, energilagring och elbilsladdning, säger Maria Juhlin-Hoff, Director of Decentral Energy Solutions Nordics på Vattenfall.

28 juni 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit, hållbarhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng