Nu vill svenska forskare bekämpa hudcancer med AI

Sol Och Bad Vid Strand

Foto: Adobestock

I ett nytt forskningsprojekt ska Skånes universitetssjukhus, Gnosco och Chalmers Industriteknik utvärdera hur algoritmer kan upptäcka och diagnosticera hudcancer. Genom nya samarbeten mellan läkare och AI ska diagnoserna kunna komma tidigare och vara säkrare. 

Hur kan AI hjälpa till att tidigare upptäcka och diagnostisera hudcancer? Det ska Skånes universitetssjukhus, Gnosco och Chalmers Industriteknik forska på, och projektet har nu beviljats finansiering på 2,4 miljoner av Vinnova. 

Målet är att skapa ett diagnostiskt hjälpmedel för läkare. Genom att AI och läkare samarbetar ska vi bli bättre på att diagnostisera hudförändringar, säger Åsa Ingvar, överläkare vid hudmottagningen på Skånes universitetssjukhus och forskare vid Lunds universitet.

I arbetet vill man utveckla algoritmer som ska kunna diagnosticera flera vanliga diagnoser av hudförändringar såsom malignt melanom, nevi, basaliom och skivepitelcancer.

Algoritmerna ska sedan implementeras och valideras i klinisk verksamhet genom den digitala plattformen Dermicus. Flera tidigare projekt och studier har visat att AI kan diagnostisera hudförändringar med lika hög eller högre träffsäkerhet än en hudspecialist, men inga studier har hittills utvärderat hur AI presterar i klinisk verksamhet, vilket gör detta projekt extra intressant. 

I uppstartsfasen

Än så länge är det dock väldigt tidigt i arbetet med projektet.

Vi är precis i uppstartsfasen men vi har vårt team klart, vi har satt ett tidsschema, gjort riskanalyser och haft workshops. Men det stora arbetet kommer ske i höst när det handlar om att skapa AI-modeller, och de kliniska testerna kommer att inledas under våren 2023.

Åsa Ingvar

Åsa Ingvar, överläkare vid hudmottagningen på Skånes universitetssjukhus och forskare vid Lunds universitet. Foto: Reklambyrån Bästa Kompisar

Den största utmaningen är att designa tekniken så att det blir en säker lösning. Läkare är i dagsläget inte speciellt vana vid att samarbeta med artificiell intelligens. 

Det blir viktigt att läkaren fortsätter ifrågasätta vad AI:n säger och inte slutar tänka själv. Det kan i värsta fall leda till att vi missar cancer men också att vi ökar belastningen på hudmottagningar och patologimottagningar genom att ofarliga hudförändringar misstolkas som farliga och remitteras eller opereras bort. Blir det resultatet så har vi misslyckats, tanken är att AI ska avlasta sjukvårdsinrättningarna.

Ökar mest av alla cancerformer

En av anledningarna till att arbetet ska ske just gällande hudcancer är att det är en cancersjukdom som ökar kraftigt. Den allvarligaste formen av hudcancer, malignt melanom, liksom andra typer av hudcancer ökar snabbast av alla cancerformer. Enligt Åsa Ingvar finns ett antal olika anledningar till det.

Tittar vi bakåt i tiden var det vackert att vara vit i huden och alla hade långärmade kläder och hatt. Idag är vi mer avklädda och det är snyggt att vara solbränd.

Det finns också en viss okunskap i samhället och en demografi som göder utvecklingen.

Så fort du blir röd är det en inflammation i huden och därmed har du bränt dig, men det vet inte alla. Sedan har vi blivit mycket äldre, hudcancer kommer med åldern när du samlar på dig solexponering. Bränner du dig som ung kan du få malignt melanom som 70-åring när immunförsvaret försämrats.

Men förhoppningsvis kan vi på sikt, genom AI och annan ny teknik, hämma utvecklingen genom att vi i ett tidigare stadie kan upptäcka och diagnostisera hudförändringar.

27 juni 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonvård, AI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng