Iran planerade cyberattack mot barnsjukhus

Nalle Och Barn På Barnsjukhus

Irans regering låg bakom en planerad cyberattack mot ett barnsjukhus i Boston förra sommaren. FBI kunde stoppa den tack vare ett nära samarbete med sjukhuset. Nu efterlyser FBI-chefen fler sådana samarbeten för att motarbeta det växande cyberhotet från Iran, Kina, och Ryssland.

– Snabba åtgärder från alla inblandade, särskilt på barnsjukhuset, skyddade både nätverket och de sjuka barnen som var beroende av det, säger Christopher Wray, chef för FBI (Federal Bureau of Investigation) i samband med en konferens om cybersäkerhet i Boston.

Det var förra sommaren som FBI fick tips om den planerade cyberattacken mot Boston Children's Hospital. Informationen kom från en inte namngiven underrättelseorganisation och gjorde det möjligt att stoppa det Wray beskriver som "den mest avskyvärda cyberattack jag kan tänka mig”. Enligt FBI-chefen låg den iranska regimen bakom attacken.

Den mest avskyvärda cyberattack jag kan tänka mig.

Kina stulit mer än andra länder tillsammans

FBI:s samarbete med Boston Children's Hospital har pågått sedan 2014, då en hacktivist attackerade sjukhusets nätverk som ställningstagande i en uppmärksammad vårdnadstvist. Attacken mot sjukhuset och en vårdenhet kostade stora summor och störde verksamheten i flera dagar. Hackaren dömdes senare till tio års fängelse.

Christopher Wray berättade om händelsen som exempel på den aktuella cyberhotbilden från Ryssland, Kina och Iran. Han beskriver en situation där Iran anlitar frilansande svarthattar för att genomföra cyberattacker, och där hackare från Kina stulit mer företags- och personuppgifter från amerikaner än alla andra nationer tillsammans.  

Han efterlyser samtidigt ett utvecklat samarbete mellan USA:s regering, myndigheter, och privata sektor för att vända utvecklingen.

– Sådana samarbeten gör det möjligt för oss att bekämpa våra motståndare steg för steg – från offrens nätverk hela vägen till hackarnas egna datorer, säger Christopher Wray.

Källa: PBS

 

2 juni 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldsäkerhetFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng