Här öppnar Sveriges första kommunala AI-center

Ai; Helsingborgs Rådhus

Helsingborgs rådhus. Foto: Adobestock

Helsingborg slår upp dörrarna till National City Lab. Det blir Sveriges första kommunala AI-center som ska arbeta för att ta fram lösningar till smarta städer och bidra till samarbete kommuner emellan.

– I AI Swedens data factory har vi sett värdet av en neutral plats där olika typer av aktörer kan samarbeta och dela data. Etableringen i Helsingborg syftar till att kunna fortsätta att facilitera samarbeten som kanske annars aldrig skulle ske och på så sätt accelerera användning av AI i Sverige, säger Kim Henriksson, testbädds-arkitekt på AI Sweden, i ett pressmeddelande.

Plats för samarbete och tester

National City Lab, som AI-labbet heter, är ett samarbete mellan AI Sweden och Helsingborgs stad. Som Sveriges hittills ända kommunalt drivna AI-labb är förhoppningen att hitta lösningar för smarta städer tillsammans med andra kommuner, näringslivet och akademi.

Bland annat kommer AI-labbet att erbjuda en fysisk plats med infrastruktur för träning av AI-modeller, kunskapsdelning inom metodik, kompetens och erfarenheter från AI Swedens data factory, och möjlighet att ta med sig egna data för experiment och olika samarbeten.

Labbet kommer att finnas tillgängligt för AI Swedens partnerorganisationer.

– Jag är glad över Sverige nu får sitt första kommunala AI-labb och att vi startar det här i Helsingborg. Vår paroll är våga, testa, gör och National City Lab blir en viktig pusselbit för att skapa innovationer som är till nytta för invånarna i landets kommuner och regioner, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

Källa: Helsingborgs stad

15 juni 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng