Glasklar energikonsumtion med Glacell

Glacell är ett bolag i Peab-koncernen som utvecklar solceller och laddningsstationer för bilar, till bland annat kontor och bostadsrättsföreningar. Just nu arbetar it-chef Magnus Laursen och hans kollegor med att samla all energikonsumtion och -produktion i en och samma lösning för att förenkla analyser och hållbart arbete.

– Sedan årsskiftet har vi blivit ett eget bolag med syfte att driva vidare frågan om hur vi kan göra mer för att skapa ett cirkulärt tänkande kring just energifrågan och hållbara byggnader, säger Magnus Laursen, chef affärssystem och IT, Glacell.

Ni arbetar mycket med IoT och solceller, eller hur?

– Ja, det gör vi. Vår tanke är att skapa en plattform som binder ihop dessa två. Fram tills nu har det varit så att det finns system som klarar av IoT och system som klarar av laddningar, och det finns olika sorters analysverktyg. Men det finns ingenting som riktigt gör alltihop. Det vill vi skapa och erbjuda till våra kunder.

Hur gör ni det?

– Vi har gjort en marknadsanalys för att ta reda på vad som finns och vad vi skulle kunna tillföra. Vi har delvis ett behov internt med att ladda den elbilsflotta som Peab har. Dessutom skaffar fler och fler elbilar privat, och det finns också behov för alla de husägare och bostadsrättsföreningar som installerar solceller. Där undersöker vi hur vi kan komma åt alla dessa delar. Dessutom vill vi göra det möjligt att redovisa för dig vad du gör av din el och värme på, och hur du kan bli smartare i dina beslut kring energi.

Finns det ett hållbarhetssyfte?

– Ja, tanken är att vi ska komma åt frågan ”Hur blir vi mer hållbara?”. Vi vill fasa ut fossilbränslen i Sverige, men vi har inte riktigt något bra alternativ att ersätta det med. Och framförallt är det ju så att även om vi idag skulle kunna erbjuda en elbil till alla i Sverige finns det inte laddningskapacitet för att kunna försörja dem. Det är ett jättestort problem där vi vill hjälpa till.

Finns det specifika leverantörer som ni behöver samarbeta för att lyckas?

– Vi har ett samarbete med en leverantör som förser oss med en laddningslösning och just nu undersöker vi vem som kan hjälpa oss med IoT-lösningen. Men det finns egentligen leverantörer som gör allt, och där tittar vi på att utveckla en egen app som i så fall pratar med olika sorters molnlösningar där vi sedan integrerar det med en huvudlösning. Vi har många olika datakällor som vi sedan samlar in och på vilka vi kopplar vårt analys-API.

I slutändan blir det alltså någon sorts multicloud-lösning?

– Det ser ut så med tanke på att det inte finns någon på marknaden som kan erbjuda det vi vill komma åt, och framförallt det vi tror att våra kunder vill kunna komma åt, det vill säga att det går att se hur mycket el och energi som produceras och förbrukas, och var den bästa insatsen kan göras för att optimera energianvändningen. Men vi vill också lägga till privatpersonsperspektivet, alltså att kunna erbjuda detta till vem som helst egentligen. Om vi har en laddningslösning som en bostadsrättsförvaltning har, och den inte används på dagtid, då skulle en privatperson lika bra kunna använda den.

Hur ser Glacells verksamhet annorlunda ut om ett år, tror du?

– Vi har då gått från tanke och koncept till handling, och har ett system som är mer känt på marknaden. Där vi har kunder som kan visa att de har blivit bättre i sin energianvändning. Och att de i sin tur kan erbjuda sina kunder en bra och hållbar laddningslösning.

15 juni 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonHållbar energiFoto Fredrik Kron/Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng