Bättre energisystem med digitala modeller

En Sol

Foto: Adobestock

Skaraborgs kommuner och energibolag ska tillsammans med Högskolan i Skövde utveckla digitala modeller för ett smartare energisystem i regionen.

– Vi ser verkligen fram emot att bidra till omställningen. Vårt bidrag till projektet är att skapa digitala modeller av energisystemen, något vi gjort för tillverkningsindustrin i många år. Fördelen med virtuella modeller är att vi kan inkludera bakomliggande faktorer, och få fram flera olika scenarier som kan ligga till grund för beslut om investering, säger Anna Syberfeldt, projektledare för projektet och professor i produktionsteknik på Högskolan i Skövde, i ett pressmeddelande.

Smartare sammankoppling

En del av projektet handlar om att på ett smart sätt koppla ihop energiproducenter och -distributörer med samhällsplaneringen om var nya bostäder och industrier i regionen ska ligga.

– För oss som energibolag innehåller de närmaste åren mycket utveckling. Ny produktion av förnybar el från sol och vind kommer att ställa krav på våra nät, och hur vi producerar och använder energi. Att få stöd i arbetet med digitala beslutsunderlag, och möjlighet att testa olika alternativ kommer hjälpa oss att fatta välgrundade beslut. Arbetet kommer att drivas tillsammans med de andra energibolagen i Skaraborg, vilket är en extra styrka, säger Magnus Jacobsson, vd på Skara Energi.

Skapa handlingsutrymme

Projektet, som fått namnet SUES-DIGIT, kommer att pågå till 2024 och leds av Högskolan i Skövde tillsammans med bland annat Skaraborgs kommunalförbund.

– I grunden handlar projektet om att omsätta spetskunskap från Högskolan i Skövde för att göra Skaraborg till en vinnare i omställningen, en region där fler arbetstillfällen skapas och företag vill flytta till. I Skaraborg är vi vana att samverka, och med Högskolans hjälp får vi verktyg för att bli ännu bättre tillsammans. Bra planering skapar handlingsutrymme, och möjliggör utveckling som ingen av de 15 kommunerna eller de närmare 30 energibolagen själva kan åstadkomma, säger Magnus Fredricson, strateg för hållbar samhällsutveckling på Skaraborgs kommunalförbund och en av projektledarna.

Källa: Högskolan i Skövde

29 juni 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerhållbarhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng