27 Mkr – snittkostnaden för cyberattack mot industrin

Olje Rigg Ovanifrån

Foto: Adobestock

89 procent av företag inom el- och kraftnät, olja och gas, samt tillverkningsindustrin har under det senaste året utsatts för cyberattacker som påverkat produktionen. Och kostnaderna för företagen är omfattande. Detta visar en ny undersökning från Trend Micro.

Industriföretag världen över blir alltmer digitala för att kunna driva tillväxt på ett hållbart sätt, vilket samtidigt öppnar upp för en myriad av hot man inte har möjlighet att hantera, säger Jean Diarbakerli, säkerhetsrådgivare på Trend Micro.

Trend Micros undersökning visar även att nästan tre fjärdedelar, närmare bestämt 72 procent, erfarit driftstörningar på grund av cyberattacker mot kontrollsystem och driftsteknik minst sex gånger de senaste 12 månaderna.

Den genomsnittliga kostnaden för ett företag som drabbats av en cyberattack mot driftsteknik och industriella kontrollsystem uppgår till runt 2,8 miljoner dollar, cirka 27,4 miljoner kronor.

Hälften av företagen inom industrisektorn som har utsatts för attacker försökte sedan förbättra sin cybersäkerhet, men hade inte alltid resurser eller kunskap på plats för att försvara sig mot framtida hot.

Fler siffror från undersökningen:

  • 40 procent av de svarande hade inte förmåga att blockera den initiala attacken.
  • 48 procent av respondenterna som menar att det har förekommit störningar gör inte alltid förbättringar för att minimera framtida risker.
  • Framtida investeringar i moln (28 procent) och privata 5G-installationer (26 procent) var de främsta drivkraften för utökad cybersäkerhet bland de deltagande.

I studien The State of Industrial Cybersecurity pratade Trend Micro med 900 personer på ledande positioner inom cybersäkerhet för industriella kontrollsystem.

Källa: Trend Micro

8 juni 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng