Vitalis 2022: SKR, Inera och Läkemedelsverket om framtidens vård

Sofie Zetterström, Inera; Maja Marklund, Läkemedelsverket; Patrik Sundström, SKR. Foto: Fredrik Kron

Datadelning, ökad trygghet och precisionsmedicin är några av de viktigaste frågorna när det kommer till vården framöver. Detta enligt Läkemedelsverket, SKR och Inera, som Voister träffar på Vitalis i Göteborg.

Varför har ni valt att medverka på Vitalis i år?

– Därför att vi tycker att det är väldigt viktigt att vara här och lyssna in oss på allt som händer och de behov som finns, och också göra Läkemedelsverkets roll så tydlig som möjligt också, säger Maja Marklund, chef för verksamhetsområdet Användning på Läkemedelsverket.

Vitalis Maja Proffe

Maja Marklund.

Vilken fråga tror du är mest prioriterad att diskutera framöver på e-hälsoområdet?

– Läkemedelsverket representerar ju myndighetsvärlden, och där är det viktigt att vi samverkar bättre, använder vår gemensamma kraft och går åt samma håll. Ibland trampar man runt lite på varandras fötter, men om vi kan marschera i samma riktning och gå i armkrok lite mer, tror jag att vi har mycket att vinna. Vi har också en väldigt splittrad och fragmenterad struktur i Sverige med självstyre i region och kommuner. Vi har många utmaningar med att få allt att hänga ihop för att kunna använda all information vi har i de här systemen på ett bra sätt.

Varför har ni valt att medverka på Vitalis i år?

– Det här är ju norra Europas största event inom digital hälsa och för oss är det en otrolig viktigt mötesplats. Både offentlig sektor och näringslivet har möjlighet att träffas, skapa ny kunskap och dela erfarenheter om hur vi fortsatt kan digitalisera hälso- och sjukvården och omsorgen, säger Patrik Sundström, CDO på SKR.

Vitalis Patrik Proffe

Patrik Sundsröm.

Vilken fråga tror du är mest prioriterad att diskutera framöver på e-hälsoområdet?

– Jag skulle vilka lyfta tre frågor som vi satsar ganska stort på här under Vitalis. För det första handlar det om hur digitalisering kan stödja omställningen till god och nära vård, vilket är en otroligt viktig fråga för oss. Den andra frågan jag skulle vilja lyfta handlar om hur vi kan bli mer informationsdrivna i hälso- och sjukvården och omsorgen och använda all den data vi har för att fatta bättre beslut för dem vi är till för. Den tredje frågan handlar om att använda välfärdsteknik och nya smarta, digitala lösningar, för att öka tryggheten, delaktigheten och självständigheten, inte minst inom äldreomsorgen.

Varför har ni valt att medverka på Vitalis i år?

– Vitalis är ju nästan den viktigaste mötesplatsen som finns i Sverige, om man jobbar med e-hälsa som vi gör. För oss är det självklart att vara här och vi har varit här nästan varje år sedan start. Det är jättekul att komma hit nu efter pandemin och träffa folk på riktigt. Det känns fantastiskt, säger Sofie Zetterström, affärsområdeschef för 1177 och kunskapstjänster på Inera.

Vitalis Sofie Proffe

Sofie Zetterström.

Vilken fråga tror du är mest prioriterad att diskutera framöver på e-hälsoområdet?

– Den stora frågan handlar om egenmonitorering och hälsodata, och vad vi kan göra med hälsodata i form av förebyggande arbete, precisionsmedicin, folkhälsoarbete med mera. Det känns som ett jättespännande område. Jag är själv engagerad i omställningen till nära vård, och vad man kan göra med digitalt stöd. På 1177 har vi många insatser som vi ser stödjer den personcentrerade vården och som skulle kunna ge en skjuts i det här arbetet.

19 maj 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Therese BengtnerdigitFoto Fredrik Kron/Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng