Virtuell bukspottkörtel vinnare av Diabetes-hackathon

Ihackfordiabetes, Hackathon; Sticka För Blodprov För Diabetes; Malin På Scen

En person kontrollerar sina blodsockernivåer; Malin Gavlefors under ett samtal på #IHackForDiabetes. Foto: Adobestock, Beat Diabetes

Nyligen anordnades hackathonet #IHackForDiabetes av stiftelsen Beat Diabetes. Vinnare är it-infrastrukturutvecklaren Igrant.io, som försöker hitta en lösning där användaren själv kan samla och använda sina data för att mer proaktivt kunna hantera sin blodsockernivå.

– När jag var tre år fick jag diabetes typ 1. En kronisk sjukdom som kan drabba dig eller en anhörig närsomhelst oavsett ålder eller livsstil, och som förändrade mitt och mina anhörigas liv över en natt. Jag måste fatta hundratals beslut dag och natt för att uppnå det mest balanserade blodsockret, så kallat time in range, för att hållas vid liv. Tekniken har gått framåt, men för långsamt. Den finns där, men utnyttjas inte i den mån som skulle vara möjligt, säger Malin Gavlefors, projektledare på Beat Diabetes.

Beat Diabetes

Beat Diabetes är Nordens största oberoende, icke vinstdrivande stiftelse som arbetar med att öka medvetenhet och kunskap om både diabetes typ 1 och typ 2, bland annat för att minska stigma.

– Med #IHackForDiabetes vill vi samla kreativa och kunniga företag, individer och entreprenörer inom tech och it, för arbeta fram lösningar som kan leda till att personer med diabetes typ 1 ska få ett friskare liv och en chans att leva ännu längre, säger Malin Gavlefors.

Ett av områdena som stiftelsen arbetar med är att öka drivkraften hos olika samhällsaktörer att arbeta för öppen innovation tillsammans. Till #IHackForDiabetes genomfördes även de första försöken att donera sin data, precis som blod eller organ kan doneras.

– Ju mer data vi kan samla in desto bättre förutsättningar skapar vi för att kunna bygga rätt lösningar med individen i fokus, idag och för kommande generationer, säger Malin Gavlefors.

#IHackforDiabetes tar form

För ungefär ett år sedan började Malin Gavlefors och hennes kollegor att lyfta frågan med olika it- och techbolag, samtidigt som de fick kontakt med Vinnova som då drev en pilotsatsning för innovation med känsliga data.

Jag måste fatta hundratals beslut, dag och natt, för att hållas vid liv.

Malin Gavlefors

Dialoger blev till samarbeten och första veckan i maj hölls hackathonet #IHackForDiabetes. När veckan var slut korades team Igrant.io till vinnare, en startup som tillsammans med Mydata Sweden vill bygga en lösning för att dela persondata på ett lagligt och skalbart sätt, och där individen är i centrum. I juryn satt representanter från bland annat Vinnova, Karolinska institutet och AI Sweden.

– Jag är stolt, glad och hoppfull. Personer med diabetes kan inte få en ny bukspottkörtel men genom datadriven innovation kan vi verkligen göra skillnad för dessa människor, säger Lotta Lundin, medgrundare och vd för Igrant.io.

En "virtuell bukspottkörtel"

Igrant.io utvecklar en infrastruktur som gör det möjligt för användaren själv att dela, bestämma och kontrollera den data som finns om individen. Lotta Lundin beskriver företaget som rörmokaren som tillhandahåller en säker kanal där persondata kan delas mellan olika organisationer, allt utifrån individens preferenser och val.

– Vi bygger en diabetes-app med inbyggd analysfunktion. Till den kan Malin koppla samman data från olika appar, sensorer och mätare och utifrån hur till exempel hennes matintag, rörelsemönster, blodsocker, menscykel och andra faktorer samspelar får hon en rekommendation om hur mycket insulin som hon bör ta för att inte hamna för lågt eller för högt i blodsocker. Appen fungerar som en virtuell bukspottskörtel, säger hon.

Lotta Lundin

Lotta Lundin, vd och grundare på Igrant.io.

Web 3 kommer att förenkla

En av utmaningarna just nu för att bygga sådana här smarta, proaktiva lösningar handlar enligt Malin Gavlefors och Lotta Lundin om bristen på öppna och delade data.

Enligt Lotta Lundin är det väldigt många organisationer som har data som skulle kunna göra mycket nytta, men datan ”fastnar” eftersom den inte kan delas på ett sätt som är säkert, lagligt och kostnadseffektivt.

– Tillsammans med andra aktörer vill vi bygga en sorts marknadsplats för delning av hälsodata. Det räcker inte att data delas på rätt sätt, det måste också finnas incitament att dela med sig. På sikt kommer ytterligare regelverk, den så kallade Data Act, som ställer ytterligare krav på tillgängliggörande av data, nu även från smarta enheter som IoT-enheter. Vidare kommer det som kallas Web3, en ny sorts www-standard, innebära att individer har mycket större makt över sina egna data, och då kommer den här typen av decentraliserade lösningar för delning av data att bli vanligare.

Hur är det med vården och den data som finns där?

– Där finns mycket data som är låsta i silos, och det finns många juridiska hinder som gör det svårt att få tillgång till den data som krävs för en mer personanpassad vård. Min bild är att det går ganska trögt fram, säger Lotta Lundin.

Personer med diabetes kan inte få en ny bukspottkörtel men genom datadriven innovation kan vi verkligen göra skillnad för dessa människor.

Lotta Lundin

Malin Gavlefors instämmer.

– Sjukvården har idag inte koll på mig mer än det lilla fönster när jag är där på besök, och deras slutsatser baseras på den information jag delar med mig till dem vid dessa tillfällen. Det vore avsevärt mycket bättre om jag hade en stor pool data där jag kunde välja vad jag delade och sedan kunde sjukvården utifrån det stötta mig om det är något specifikt jag behöver hjälp med.

Bra förutsättningar i Sverige

Framöver handlar en del av arbetet för Malin Gavlefors om hur det kan bli lättare att dela data med forskningen och de som driver innovationen framåt. Och för Lotta Lundin har arbetet med den virtuella bukspottkörteln bara börjat.

– Jag är ändå hoppfull att det ska gå att hitta en lösning. För oss gäller det nu att hitta finansiering, sen är det bara att springa och då kan vi ha en betaversion till årsskiftet. Jag tror att det finns förutsättningar i Sverige för att lyckas. Det skulle sätta Sverige på kartan och visa att vi är extremt progressiva i ett sådant här sammanhang.

25 maj 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim Lefflerit i vårdenFoto Beat Diabetes, Igrant.io

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng