USA förbereder skydd mot kvantdator-attacker

Kvantdatorchip Typ Och En Amerikansk Flagga

Foto: Adobestock

Dagens krypteringsteknik kan bli ett lätt byte för kvantdatorer. USA har därför en redan plan för att mildra dessa risker.

Kvantdatorer kan komma att innebära stora utmaningar för kryptering såsom den generellt fungerar idag. Eftersom de kommer att ha kapacitet att utföra avancerade och specifika beräkningar, är förutsägelsen att till exempel ett lands digitala infrastruktur kan bli sårbar om någon skulle använda en kvantdator för att hacka.

"Mildra risker"

– Digitala system som använder dagens publika kryteringsstandarder, eller som planerar att göra det, kan vara sårbara för en attack från en QRCQ, säger Vita huset i ett uttalande.

CRQC är en förkortning på cryptanalytically-relevant quantum computer, på svenska ungefär en krypteringsanalys-kvantdator, och det är mot sådana datorer som USA vill försäkra sig om att inte bli hackad av i framtiden.

Kvantdatorer är fortfarande ett antal år ifrån att vara ordentligt utvecklade, men USA vill inte ta några risker och har ett mål om att kunna ”mildra så mycket av kvantrisken som möjligt” till 2035.

Kina jagar

USA har listat just hoten från kvantdatorer som en av sina fem mest prioriterade områdena att bemöta när det kommer till digitala hot. Försvaret är till exempel att förflytta allt data och förse den med en kvant-resistent kryptografi.  

– Den vinner jakten på att bli bäst på kvantdatorer, kan potentiellt påverka kommunikationen för andra, skriver US National Counterintelligence and Security Center i ett white paper, och noterar att Kina vill vara världsledande på området år 2030.

Den första standarden för en kryptering som kan stå emot attacker från kvantdatorer ska släppas under 2024 av National Institute of Standards and technology (NIST) i samarbete med andra aktörer.

Källa: ZDNet

6 maj 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng