Södersjukhuset får Vitalis-stipendiet

Södersjukhuset Barnakuten

Barnsjuksköterskan Jenny Peterson samtalar med barn och förälder på Sachsska barnakuten, Foto: Mikael Westh

Södersjukhuset har tilldelats Vitalis-stipendiet för sina försök att göra besöken på barnakuten lugnare och mer lättförståeliga. Arbetet innefattar bland annat en AR-app och ett system som visar upp antalet väntande barn.

Innovationerna har tagits fram av Sachsska barnakuten och Sös Innovation i projektet “När är det min tur? Fler trygga barn på barnakuten”.

Arbetet innefattar ett antal olika delar, där en av dem handlar om att öka förståelsen för kötider. De vanligaste frågorna som personal på barnakuten får från barn, föräldrar och närstående är nämligen: När är det vår tur och hur många barn är före oss?

Med ett nytt system kan man nu i realtid visa upp antalet väntande barn och vilken prioriteringsgrupp de tillhör (röd, orange, gul eller grön).

Tanken är att du som väntande kan få en ungefärlig uppfattning om när det är din tur. Och en ökad förståelse för att om du hamnar i en lägre prioriteringsgrupp får du vänta om vi har en röd patient på plats, säger Anna Löwbeer Wester, specialistsjuksköterska och projektledare från Sachsska barn- och ungdomssjukhusets sida.

Undervattensvärld i AR

Dessutom har man tagit fram AR-appen Bubbelbox som förvandlar barnakutens lokaler till en undervattensvärld.

Både barnen och deras föräldrar tycker att appen är superhäftig och det är jätteroligt. Vi har också stor nytta av appen när vi vill avleda ett barn för att göra upplevelsen av en undersökning mindre jobbig, säger Anna Löwbeer Wester. 

Förklarande filmer

Utöver det får barn och föräldrar information om hur det går till på barnakuten och möjlighet att se på filmer som förklarar undersökningen de ska genomgå.

 Att veta vad som kommer härnäst, och vilka steg som kanske tar längre tid än andra, gör barn och föräldrar lugnare. Genom förberedelsefilmerna kan barnen också bli mer delaktiga i sin egen vård. Något som är otroligt viktigt för oss på barnakuten, säger Anna Löwbeer Wester.

Källa: Södersjukhuset

23 maj 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng